Boonakkers

Kadastraal
Sectie: B
perceelsnummers: 255, 256
grootte: 2.38.00 ha

 

De locatie van dit perceel in onbekend. Wie weet meer over dit perceel? Laat het ons weten!

 

Deze oproep leverde de volgende reactie van Will. van de Pol op:

 
 "Deze naam ken ik al zolang mijn vader Piet bij Mej. Jo Numans van de Kroondert aan de Vluchtheuvelstraat heeft gewerkt. Op de Boonakkers heb ik samen met mijn vader appels geplukt en hout toen de noodwoningen nog op de Velgert stonden.
 
Toen ik in 1968 in de Marijkestraat kwam te wonen( doodlopende weg)  liep naast het perceel van B. A. van Teeffelen (taxi ) een sloot vanaf de Velgert naar de Beatrixstraat . De andere grens was de sloot langs de van Heemstraweg . Aan de Velgert stonden de noodwoningen. Achter deze woningen lag enkele meters tuin, dan een sloot, en over de sloot de de boomgaard van Jo Numans."
 
Deze gegevens leiden tot het volgende resultaat:
 
Situatie voor de ruilverkaveling.
 
situatie (bij benadering) in 2016.
 

Verklaring / betekenis van de naam van het perceel

 

Henk Beijers schrijft daarover het volgende:

Bonen (tuinbonen) vormden eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding. Bij verschillende boerderijen lag een vaste boonakker of boontuin.

Tuinbonen worden al sinds de prehistorie verbouwd. Wegens de relatief hoge eiwitrijkdom vormden bonen een belangrijke aanvulling op het eiwitarme voedselpakket, namelijk weinig vlees en veel graan.

Ook werden bonen gevoederd aan paarden. Ook al werden op boonakkers geen bonen meer geteeld, toch behield zo’n perceel vaak de oude benaming. Voor de komst van de aardappel was de boon min of meer hoofdvoedsel.

 

Eigenaar:
Bron: De Waalbode, 13-03-1935.
Naam:  Boonakkers.
Perceelsgrootte: 2.38.00 ha.
Naam eigenaar: Familie Numans


 

Bronvermelding

  • Henk Beijers Archiefcollectie;

  • De Waalbode