Stichting Tremele
Vluchtheuvelstraat 14
6621 BK Dreumel


Contact:
info@tremele.nl

06 - 25 00 43 83

 
Sinds 10 oktober 2014 beschikt Stichting Tremele over een eigen ruimte in het rijksmonumentale dijkmagazijn uit 1866.
 

Open: elke donderdag van 19.00 tot 22.00 uur en op afspraak


Op de begane grond is de archiefruimte gevestigd. De bovenverdieping biedt plaats aan de "Winkel van Wies" (voormalige kruidenierswinkel van Wies de Kleijn) en is verder in gebruik voor kleinschalige wisselexposities.

 

AGENDA


       
lees meer....... lees meer....... lees meer....... lees meer.......
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
De start van het nieuwe seizoen is op vrijdag 5 mei van 12.00 tot 18.00 uur tijdens het evenement "Tour de Waal". Het seizoen eindigt op 3 september.
 
Dit seizoen is er een thema-expositie ingericht over de teelt van fruit in vroeger tijd. Naast tal van foto's zijn er allerlei gebruiksvoorwerpen te zien, zoals een ladder, talloze hoenders, fruitkisten, etc. en een kort filmpje over de pluk van peren.
 

Beneden is een display over het dijkmagazijn te bewonderen. Voor de bezoekers wordt op het buitenterras koffie, thee of iets fris geschonken (Bij slecht weer gebeurt dat binnen).

De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt door ons erg gewaardeerd!

U bent van harte welkom!

Stichting Tremele
 
 
 
 

terug

 

 
 
 
 

 
Het bevrijdingsevenement Tour de Waal breidt zich dit jaar uit naar West Maas en Waal. Op 5 mei zijn er verschillende fietsroutes en activiteiten over een lang gestrekt gebied van Loevestein tot Wamel. Met pontjes worden de noord- en zuidkant van de Waal met elkaar verbonden. De dijken zijn versierd met oranje linten en geven meteen de fietsroutes aan.

Ook in Dreumel worden er een aantal bijzondere activiteiten georganiseerd. In het Dijkmagazijn van Stichting Tremele is speciaal voor dit evenement een foto-expositie te zien over de Tweede Wereldoorlog in Dreumel.

Tientallen foto's, filmpjes en voorwerpen zijn er te bekijken en speciale aandacht wordt er geschonken aan de zogenaamde "Waalcrossings".

Ook is de Winkel van Wies weer open, dit jaar met een thema-expositie over de Dreumelse fruitteelt. Het terras is geopend voor een kopje koffie of thee of iets fris.

In de uiterwaarden bij Bato’s Erf worden om 13.30 uur broodjes gedropt vanuit een vliegtuig, een verwijzing naar de voedseldroppings in de Tweede Wereldoorlog. Het Oranjecomité zorgt voor wat lekkers op de broodjes. Om 16.25 uur landt er een parachutist. Tussendoor zorgt Dweilorkest Noot Zat voor een feestelijk tintje. Ook Landwinkel Bloeiend Merm is aanwezig met lokale lekkernijen. De kinderen kunnen knutselen en hutten bouwen in de uiterwaarden.

Voor wie nog meer wil, op Bato’s Erf staat een veldoven, gebouwd door kunstenaar Ad Arma uit Alphen.

Voor vragen over het programma neem contact op met Stichting Tremele: info@tremele.nl of Oranjecomité Dreumel: info@ocdreumel.nl

Inschrijven voor de fietsroutes of activiteiten is niet nodig. De fietstocht kan vanaf elke plaats gestart worden en daarbij is zelf de richting te bepalen. Er kan van 12.00 uur tot 18.00 uur gefietst worden. Folders met de route zijn verkrijgbaar op beide locaties.

 
 
 
 
 
 
 

terug

 

 
 
 
 
Boeiende lezing Ferdinand van Hemmen
 

In een goed gevulde muziekzaal van “D’n Hoender” in Dreumel vond gisteren de lezing van Ferdinand van Hemmen plaats, georganiseerd door stichting Tremele.

Op zeer boeiende en humoristische wijze schetste hij het ontstaan van het dorp Dreumel langs de rivier de Waal en de eeuwenlange strijd van de inwoners tegen het water.

   

 

Geïllustreerd met prachtige beelden vertelde hij over het leven op de oeverwallen, de eerste dijken, de ontginningen, de vruchtbare gronden maar vooral ook over de strijd tegen het water dat de Dreumelnaren aan alle kanten bedreigde.

Het wonen in het afvoerputje van Maas en Waal vormde niet alleen het landschap maar ook het karakter van de dorpelingen, die niet bij de pakken neer gingen zitten maar kozen voor innovatieve oplossingen om het hoofd boven water te houden.

 

terug

 

 
 
 
 
 
 
 

 
Wist u dat:
 
  • Het gebied van Dreumel 1000 jaar geleden zo aantrekkelijk was om te wonen?

  • Dat de Waal toen nog langs het dorpshart stroomde?

  • Dat de rivieren nog alle ruimte hadden?

  • Dat de eerste dijken nog geen meter hoog waren?

  • Dat ze eerst aan de zij- en achterkant van het dorp lagen en pas later aan de rivierkant?

  • Dat er al vroeg strijd was met de buurtdorpen?

  • Dat de dorpen uit eigenbelang besloten hun dijkjes met elkaar te verbinden zodat de dijkring van Maas en Waal ontstond?

  • Dat je voor de bedijking niet op terpen hoefde te wonen maar dat terpen juist nodig waren na de bedijking?

Meer weten?

 
Meld je dan snel aan voor deze lezing via e-mail (beavanleur@caiway.nl ), telefonisch (06 – 27 42 21 81) of door een briefje met uw naam, adres en aantal personen in te leveren bij Rooijsestraat 61.
Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar
 

terug

 

 

Lezing over hoe de Dreumelnaren eeuwenlang het water trotseerden, hoe ze daarbij gingen excelleren in het Land van Maas en Waal en hoe verknocht ze waren aan hun dorp...

Die Dreumelnaren zijn een apart slag mensen. Daar kom je achter als je in het natte verleden van hun dorp duikt. Dijkjes bouwend en sloten gravend, veroverden ze eeuwen geleden hun land op het water. De toekomst leek rooskleurig. De ingedijkte gronden waren vruchtbaar en de Waal bij het dorp bood volop kansen om de kost te winnen.

Maar de voorspoed was niet duurzaam. De dijken waren allesbehalve een waarborg voor droge voeten; heel Maas en Waal ging dat merken. Gelegen in het afvoerputje van de streek, was Dreumel extra de klos. Alles moesten de dorpelingen uit de kast halen om het hoofd letterlijk en figuurlijk boven water te houden. Ze bouwden terpen, lapten hun dijken op, bouwden poldermolens en reserveerden een enorm gebied voor waterberging.

Uiteindelijk kreeg Dreumel het karakter van een eiland. Een gebied, dat je misschien zou moeten verlaten. Toch deden de Dreumelnaren dat niet. Waarom niet? Dat ontdekken we misschien met z’n allen op de lezing in PowerPoint van landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen.

Aanmelden voor deze lezing kan via e-mail (beavanleur@caiway.nl ), telefonisch (06 – 27 42 21 81) of door een briefje met uw naam, adres en aantal personen in te leveren bij Rooijsestraat 61.

 

terug

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Stichting Tremele bestaat dit jaar TIEN JAAR en viert dit met een aantal activiteiten.

Een van de activiteiten is een fotowedstrijd. Met deze foto’s willen we een beeld schetsen van het dorp Dreumel en haar inwoners anno 2017. Dit alles onder het motto “We leggen het heden vast voor de toekomst”.

De titel van de wedstrijd is: “De kijk op Dreumel”. Denk hierbij aan de thema’s wonen, werken en recreatie. (Wij denken dat het zo mogelijk moet zijn om een heel gevarieerd beeld te schetsen van ons dorp)

Spelregels

·         de foto moet in 2017 in Dreumel gemaakt zijn;

·         er moeten één of meer personen op de foto te zien zijn;

·         per deelnemer mogen er maximaal 2 foto’s ingestuurd worden met vermelding van naam, adres, telefoonnummer en leeftijd. Verder de datum, de locatie, en de namen van de personen die op de foto staan. Ook moet vermeld worden of de foto met een mobiele telefoon of fotocamera is gemaakt;

·         Fotokwaliteit: minimaal 1 Mb;

·         Toestemming van de geportretteerde in verband met publicatie;

·         De foto mag bewerkt worden, maar mag niet gemanipuleerd worden. 

Categorieën
1. Jeugd t/m 18 jaar (mobiel);

2. Jeugd t/m 18 jaar (camera);

3.  Volwassenen (mobiel);

4.  Volwassenen (camera).

In elke categorie zijn prachtige prijzen te winnen. Hierover later meer.

Expositie
De mooiste foto’s worden in maart 2018 in het dijkmagazijn geëxposeerd. De resterende foto’s zijn te zien via een presentatie.

Inzending
- van 1 maart t/m 31 december 2017;
- digitaal naar:
info@tremele.nl; onder vermelding van “Fotowedstrijd Tremele”;
- Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen.

We hopen van harte dat er heel veel mensen mee zullen doen. Veel succes toegewenst!

Stichting Tremele

 

terug

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Het tweede seizoen van “Bekik ’t mar!” zit er weer op!
In de maanden oktober tot en met februari exposeerden achtereenvolgens Wilma van Oss, Liza Cruijsen, Sabrina Kooijmans, Dicky van Gaalen en Ans van Eck in het dijkmagazijn.
 

 

Alle exposanten ontvingen enthousiaste reacties van het talrijke publiek en hebben hun expositie als heel bijzonder ervaren.

De laatste exposant, Ans van Eck, verwoordt het als volgt:

“Afgelopen maand heb ik mijn hobby schilderen mogen laten zien in het dijkmagazijn in Dreumel. Daarom een “Dank-je-wel!” aan Bea en Jos en Stichting Tremele dat ik dit heb mogen doen. En ook bedank ik alle mensen die zijn geweest voor hun lieve en leuke reacties. Het was geweldig en heel erg gezellig. Dank u wel!”

Ans van Eck

 
Voor de periode oktober 2017 t/m februari 2018 zijn wij weer op zoek naar (oud-) Dreumelnaren die een expositie willen verzorgen in het dijkmagazijn.

We denken hierbij onder andere aan mensen die schilderen, tekenen, beeldhouwen of fotograferen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer vormen van creativiteit. Misschien zijn er wel mensen die hun verzameling willen laten zien of zijn er nog andere zaken die de moeite van een expositie waard zijn.

Stichting Tremele stelt hiervoor de bovenverdieping van het dijkmagazijn ter beschikking en u kunt deze gedurende een maand – in goed overleg – op uw eigen wijze invullen. U kunt hiervoor aanmelden of meer informatie vragen bij Bea van Leur, Rooijsestraat 61 (06 – 27 42 21 81) of per e-mail: beavanleur@caiway.nl Aanmelden kan tot eind juli 2017.
 

 

In de maand februari is het de beurt aan Ans van Eck……

Na de sluiting van de bakkerij en een poosje genieten van de vrije tijd, ging Ans op zoek naar een hobby en kwam ze uit bij schilderen.

Ze is naar de Paulus gegaan en maakte daar kennis met Nelleke Burgers, die haar nu nog steeds les geeft. Het gaf Ans veel plezier om op de woensdagavond te gaan schilderen.

Na een tijdlang experimenteren en “worstelen” met verschillende materialen koos ze uiteindelijk voor olieverf.

 
De onderwerpen voor haar schilderijen zijn zeer verschillend: soms is dat een vakantiefoto, dan weer zijn het bloemen of een fantasie. Steeds opnieuw borrelen er nieuwe ideeën op.
 

Binnen de schildersgroep is een hechte vriendengroep ontstaan die samen uitdagingen bedenkt zoals alleen met potlood te tekenen.

Ook gaan ze er vaak een paar dagen op uit om een workshop bij te wonen. Zo hebben ze bijv. een olieverfschilderij gemaakt zonder kwast, alleen met de vingers.

Verder zijn ze een paar dagen in een klooster geweest en hebben ze daar kennis gemaakt met de naïeve schilderkunst.

Zo ontstaan er steeds weer nieuwe ideeën en komt ze tijd te kort om al deze ideeën te verwezenlijken.

 
 


De expositie van Ans van Eck is te bewonderen op zondag 5, 12 en 19 februari 2017 van 11:00 tot 16:00 uur.

Verder op donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur.

Adres: Vluchtheuvelstraat 14 in Dreumel. U bent van harte welkom!
 

 

In de maand januari is het de beurt aan Dicky van Gaalen…….

Fotografie een prachtige hobby!

Dicky van Gaalen kreeg haar éérste fotocamera toen ze 12 jaar was.

 Daarna zijn er  nog vele camera’s de revue gepasseerd om foto’s mee te maken en elke keer een stapje hoger te gaan in de techniek en kwaliteit.

Ook heeft ze een cursus gevolgd bij FotoClass in Oss. Verder leest ze regelmatig op internet van alles wat met fotografie te maken heeft.

Landschappen, natuur en macrofotografie zijn onderwerpen die Dicky graag fotografeert. Maar zeker ook andere zaken. Regelmatig trekt ze er met de camera op uit en struint door de natuur. 

 

In 2016 (maart t/m eind mei) heeft ze samen met Tonnie van Rhijn geëxposeerd in het St. Elisabeth verpleeghuis in Beneden-Leeuwen.

 

 
Foto’s bewerken op de computer vindt ze niet fijn; ze streeft er naar om de foto’s zo goed en mooi mogelijk te maken met de camera en de instellingen die ze tot haar  beschikking heeft.
 

 

Uiteraard moet er ook naar de compositie gekeken worden, lichtval enz. Elke keer is het dus weer een hele uitdaging om een goede foto te maken en elke keer weer bij te leren van wat goed is en wat fout gaat.
 


De expositie van Dicky van Gaalen is te bewonderen op zondag 8, 15, 22 en 29 januari van 11.00 tot 16.00 uur.

Elke donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur.

Adres: Vluchtheuvelstraat 14 in Dreumel. U bent van harte welkom!
 

 
In de maand december is het de beurt aan Sabrina Kooijmans…….

Inmiddels vierdejaars student comic-design aan ArtEZ in Zwolle, maar geboren en getogen in Dreumel. Sabrina Kooijmans tekent sinds ze kan lopen en begon verhalen te verzinnen bij iedere krabbel die ze maakte. Daar moest ze toch eens serieus mee aan de gang en dus vertrok ze naar Zwolle waar de enige strip opleiding in Nederland is.

Tijdens deze expositie is de stage strip van Sabrina te zien waarbij ze de geschiedenis van haar eigen familie in “Een deel van mij” onderzoekt, een persoonlijke korte strip die verschillende technieken combineert en samen brengt tot één geheel.

Tijdens haar studie heeft ze met veel verschillende technieken geëxperimenteerd; er valt dan ook veel verschillend werk te zien.

 
Zo werkt ze met schildertechnieken, maar ook met inkt en pen of digitaal. Het hoogtepunt hierbij is “Een deel van mij” waar druk- en schilderwerk bij elkaar komen. Tijdens de expositie kunt u Sabrina ook live aan het werk zien.

Strips zijn een toegankelijk medium die mensen van alle leeftijden kunnen aanspreken. We willen u dan ook van harte welkom heten bij het dijkmagazijn!
 


De expositie van Sabrina Kooijmans is te bewonderen op zondag 4, 11, 18 en 26 december van 12.00 tot 16.00 uur.

Elke donderdag avond van 19.30 tot 22.00 uur.

Adres: Vluchtheuvelstraat 14 in Dreumel. U bent van harte welkom!
 

 

November 2016

 

 
In de maand november is het de beurt aan Liza Cruijsen. Liza (74) woonde jarenlang op Pollensteijn en runde samen met haar man en kinderen een groot fruitbedrijf. 
 
Gedurende een aantal jaren volgde zij tekenlessen bij Ab Krook en legde zich daarbij vooral toe op het maken van krijttekeningen.
 
Ook volgde Liza computerlessen waarin zij zich bekwaamde in het programma Paint Shop Pro en in het maken van animaties, waarbij de kennis van programmeertaal een belangrijk onderdeel is.
 

Vanwege gezondheidsreden is het moeilijk zo niet onmogelijk geworden om deze prachtige hobby  te blijven uitoefenen.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en is Liza er in geslaagd om een prachtige expositie van haar werk samen te stellen. Daarbij hoort ook een digitale presentatie van animaties en foto's.

Liza nodigt u van harte uit om een bezoek te brengen aan haar expositie!

   

 
De expositie van Liza Cruijsen is te bewonderen op zondag 6, 13 en 20 november van 13 tot 17.00 uur.

Elke donderdag avond van 19.30 tot 22.00 uur (vanaf 10 november!).

Adres: Vluchtheuvelstraat 14 in Dreumel. U bent van harte welkom!
 

 

Oktober 2016

 
 
In de maand oktober exposeerde Wilma van Oss met "Wortelwae:rk" in het dijkmagazijn. Een kleine honderd bezoekers kwamen haar werk bekijken en dat leidde tot interessante gesprekken. Wilma is zeer tevreden over deze expositie en bedankt alle bezoekers voor hun belangstelling.
 
De bezoekers mochten tegen betaling van een euro hun voorkeur uitspreken over drie werkstukken. Na loting door de voorzitter van Stichting Tremele zijn de volgende personen in de prijzen gevallen. Vanaf deze plaats van harte gefeliciteerd! Zij kunnen hun prijs afhalen in het dijkmagazijn op donderdagavond tussen 19.30 en 22.00 uur.
 
nr. 1 is gewonnen door Sem Kolvenbach
 
 
nr. 2 is gewonnen door Nannie Diels
 
nr. 3 is gewonnen door Debbie van Oosteren
 

 

In oktober maken we kennis met het “Wortelwae:rk” van Wilma van Oss.
Zij omschrijft hieronder zelf wat ze met deze titel bedoelt:
De natuur is mijn schatkamer. Ik verzamel er van alles, maar vooral heel veel dood hout met een voorkeur voor wortels vanwege de spannende structuren. Dat doe ik voornamelijk in en rond mijn geboorteplaats Dreumel en mijn woonplaats Bennekom.

De vorm, kleur en bouw van het hout zijn het resultaat van de genen van hun ouders en van het milieu waarin zij groeiden en verteerden. Hierdoor is elke vondst uniek.

 

 

Ik graaf (wortels), zaag (takken), spuit, schrob, bijtel, schuur en poets om de prachtige structuren bloot te leggen en het zo een tweede leven te geven in de vorm van sculpturen. De bomen zijn meestal vele decennia oud en hebben meerdere generaties van mensen en dieren 'mee beleefd' en overleefd. Soms ‘vertelt’ een sculptuur het verhaal van hetgeen de boom, waarvan zij afkomstig is, heeft beleefd. 

Een aantal sculpturen inspireren om samen met andere door mij verzamelde ‘schatten’ nieuwe objecten te laten ontstaan en/of die een podium te geven. In de winter verzamel ik gegevens over de wortels van mijn familie en hun ‘dorpsgenoten’ en leg die vast.

Hopelijk inspireert het de kijker om met (meer) ver-/ bewondering naar de natuur als vormgever te kijken en/of een eigen kunstwerk te maken met natuurvondsten en/of naar het (eigen) verleden te speuren

 

De expositie “Wortelwae:rk”  van Wilma van Oss is te bewonderen op zondag 2, 16 en 23 oktober van 13 tot 17.00 uur.

Elke donderdag avond van 19.30 tot 22.00 uur (vanaf 6 oktober!).

Adres: Vluchtheuvelstraat 14 in Dreumel. U bent van harte welkom!