De kalkoen

2010


redactie en foto's - Tineke Vink - Liefkens


 

Kerstmis nadert. Een dier dat in december in de aandacht staat is de kalkoen.

Wie heeft in Dreumel kalkoenen op het erf lopen? Dat zijn er toch nog enkelen. Daarom naar Theo en Thea en we praten over de kalkoen.

Theo is enthousiast over zijn kalkoenen. Geen wonder, want als de grote vogels horen dat Theo thuiskomt wordt hij steevast begroet met de karakteristieke geluiden  (kolderen) van de kalkoen.

Theo kan de begroeting niet weerstaan en gaat dan ook eerst naar zijn vogels en dan pas naar binnen. Thea zou het weleens andersom willen zien.

Maar zij vindt het prima, want de vogels hebben haar ook wat te bieden. De kalkoenen zien er dan wel iets bloter uit.

 

   

Kenmerken

Theo vertelt:

De kalkoen behoort tot de hoenderachtige vogels. Zij zijn ongeveer 1 meter groot en worden over de hele wereld als huisdier gehouden. Hun verenkleed is wit met een zwarte variatie.

De haan is duidelijk donkerder. Opvallend is hun blote rode kop en de extra grote lel bij de haan.

Kalkoenen beschikken over een geluidentaal die uit verschillende signalen bestaat. Dit gebruiken ze om hun territorium aan te geven, onraad te melden en de dameskalkoenen worden er onweerstaanbaar door aangetrokken.

Kalkoenen worden ongeveer 10 jaar. Ze zijn een stuk groter dan de kip,
maar daarentegen een stuk dommer. Kalkoenkuikens slagen er zelfs niet in de voerbak te vinden. Er worden dan kuikens van kippen bij gezet, die hen de weg wijzen. Ze zijn wel erg nieuwsgierig.
 

Uitbreiding
Een haan heeft ongeveer 6 dames in zijn harem. Als hij de dames het hof wil maken gaat hij met zijn vleugels trillen. De punten ritselen over de grond en zijn staart zet hij uit als een waaier.

Zijn kolderroep vinden de bereidwillige dames geweldig. Als de haan de hen betreedt, is dat goed voor de gehele cyclus. De hen maakt een rommelig kuiltje in de grond en legt ongeveer 14 eieren ter grootte van een ganzenei daarin.

Moeder broedt alleen, verdedigt haar nest en verliest enkele kilo’s in de weken dat ze op het nest zit. Vader is in geen velden of wegen te bekennen.

De kuikens die al uitgekomen zijn, zijn kwetsbaar voor bunzing, marter, ratten en eksters zolang moeder nog op de andere eieren zit.

Theo maakt dan ook een beschutte plek voor de hen en voert de eerste tijd met “superstart” eiwitrijk meel. Het hok moet goed schoongehouden worden omdat kalkoenen erg gevoelig zijn voor uitwerpselen van medebewoners.

 
Bijzonderheden

De schaal van het ei is erg hard. Dat moet ook want anders zou het ei bezwijken onder het gewicht van de moeder. Een kippenei breekt als moeder kalkoen erop gaat zitten.

Een haan kan erg agressief zijn. De vos heeft bij Theo en Thea tweemaal alle hennen dood gemaakt. Maar de haan heeft zich verdedigd.

In het oude Amerika waar kalkoenen in het wild leven werden de veren gebruikt in indianen- tooien. De veren zijn stevig groot en mooi.
 

 

Ik wens alle Tremele-bezoekers een  heel smakelijke maand december toe en alle goeds voor 2011. Graag tot volgend jaar.

Groetjes Tineke Vink-Liefkens.