De kauw

datum


redactie - Tineke Vink - Liefkens


 

Februari 2015

Na enige andere bezigheden in de voorbije maanden wil ik weer graag verder gaan met Het dier in het nieuws.

   

De Kauw

Iedereen heeft de appels in deze winter nog aan de bomen gezien. Door hagelschade en uiterst lage prijzen zijn de appels blijven hangen.

Voor de fruitboer is dit een verschrikking, maar honderden vogels hebben deze winter een uiterst smakelijk en makkelijk buffet.

Een prachtig plaatje, de appels met roodgele blosjes op hun schil, en daar bovenop de witte sneeuw.

Hele zwermen vogels dalen luidkeels neer tussen de bomen. Kibbelend voor wie het lekkerste stukje is. Maar er is genoeg voor iedereen.

De kauw met zijn grijze sjaal om is steevast van de partij. Met zijn soortgenoten zorgt hij dat ze niets tekortkomen, want de kauwen zijn met zijn allen erg slim en handig in het bemachtigen van wat ze graag willen hebben.

Er zijn maar weinig dieren die zon hoog leervermogen hebben. Ook zijn ze zeer sociaal samen met hun familieleden.

 

 

   

Kenmerken

De kauw, Corvus Monedula, is de kleinste kraaiachtige en is inclusief zijn staart 33 cm.

Zijn verenkleed is overwegend zwart, maar zijn nek- en oorstreek zijn grijs gekleurd. Daardoor lijkt het net of hij altijd een grijze sjaal om heeft. De ogen van de kauw zijn blauwachtig wit.

De poten en snavel zijn zwart.

   

Leefgebied

De kauw is een standvogel en voelt zich thuis in elke omgeving. Ze leven in kolonies in bossen, buitengebieden en steden.

Het voedsel is al snel goed. Afval, kadavers, rottend fruit. Maar ook insecten, slakken, wormen en soms jonge vogeltjes en eieren van andere vogels staan op zijn menu.

 

Als je ze in de lucht ziet vliegen is het net of de wind met de hele zwerm speelt, maar zo slim als ze zijn maken zij juist gebruik van de luchtstroming.

Uitbreiding

De kauwen leven in kolonies. En is er de baas, dit wordt erkend door alle anderen. Als hij twee jaar is trouwt hij met een meisje van mindere stand; het meisje wordt dan ook als hogere erkend. Zij blijven voor altijd bij elkaar. Een meisje van hoge komaf zal echter nooit trouwen met een kauw van mindere stand.

 

Het stevige nest van de kauw, gevoerd met paardenhaar, wol of gras is te vinden in holle bomen, nissen, schoorstenen en soms in een verlaten konijnenhol.

De slimmeriken bouwen de nesten bij elkaar in de buurt. Als de buren goed nestmateriaal hebben dan kan bij afwezigheid van de buren nog wel eens mooi materiaal weggehaald worden voor eigen gebruik.

Bij bedreiging van grotere roofvogels verenigen de koppels zich en verjagen zij de indringer luidkeels tot een heel eind bij de nesten vandaan.

 

 

Eind april worden er vier of vijf eitjes gelegd. De eitjes hebben zwartgrijze vlekjes. De mamakauw broedt en wordt door de papakauw goed verzorgd.

Na zeventien of achttien dagen komen de kindjeskauwtjes uit het ei. Na ongeveer een maand gaan de kindjeskauwen proberen om op eigen pootjes te staan.

Tot slot

 

Van de kauw wordt gezegd dat hij de intelligentste vogel is. Met een soort van taal waarschuwen ze elkaar bij onraad.

Ze misleiden andere vogels door het voedsel te verstoppen en gebruiken gereedschap om het voedsel te bemachtigen. Ze weten dat stenen beter werken dan piepschuim. En als er drie mensen in de vogelhut zijn, dan weten ze, als er twee uit zijn, dat er nog n binnen is.

En als er voor onze witte duiven water klaar staat om lekker te kunnen badderen, dan kijk je ervan op als er plotseling een zwarte kauw in zit te douchen.

Je kunt een jonge kauw tam maken.

Een mooie Nederlandse jeugdfilm uit 2012 is Kauwboy.

Groetjes Tineke Vink-Liefkens