Veldzuring

lekker en gezond voor mens en dier


redactie - Wilma van Oss


Naamgeving

Rumex, de wetenschappelijke naam voor het geslacht zuring, kan men vertalen als speer en verwijst naar de typische pijlvormige bladeren van veldzuring.

De soortaanduiding acetosa betekent azijn en verwijst naar de zure smaak. Hieraan dankt de soort ook zijn Nederlandse naam.

Zurkel
is de streeknaam van deze soort in Maas en Waal.

 

Groeiplaats

Deze soort is in Nederland algemeen en groeit in grasland, bermen, rivieroevers, dijken en slootkanten. 
   
 

Veldzuring is een vaste plant en bloeit met prachtig rode pluimen in de maanden mei en juni.

 

Veldzuring hoort evenals rabarber bij de familie van Duizendknoopachtigen.
 

Bij de leden van deze familie zie je, zoals de naam al aangeeft, op de stengels duidelijke verdikkingen, de knopen.

Je vindt ze op de plaatsen (zie gele pijltjes) waar ook de bladeren zijn aangehecht.

 

     

Veldzuring lekker en gezond

Net als spinazie bevat de Veldzuring ijzer en vitamine C.

Vette maaltijden verteren beter bij toevoegen van wat veldzuring.

Daarom wordt bijvoorbeeld bij "Paling in het groen" zuring verwerkt.

 

Net als bij familielid Rabarber (en bij wat niet?) geldt, overdrijf niet met het eten van zuring.

 

Zuringsoep

   

Ingrediënten

 

300 g zuring

1 l krachtige bouillon

60 g boter

60 g bloem

1 l water

peper

zout

3 eetlepels room

  • Was de zuring en laat deze uitlekken;
  • Kook de bladeren op een laag vuurtje in hete bouillon;
  • Maak ondertussen een roux van boter en bloem.
  • Doe de roux samen met het water in de bouillon en laat het geheel nog even zacht koken. Vergeet niet te roeren.
  • Pureer en breng op smaak met peper en zout. Voeg de room toe.
  • Versier elk bord met een blaadje verse zuring.
     
     
 
 
Zuringsla
Ingrediënten Bereiding

200 g veldzuring

3 el sojasaus

1 el citroensap

peper

1 snuifje zout

1 mespuntje suiker

1 el peterselie
  • Spoel de blaadjes heel voorzichtig en laat ze uitlekken (op keukenpapier);
  • Maak een dressing van sojasaus, citroensap, peper, zout en suiker;
  • Giet de dressing over de zuringblaadjes en bestrooi ze rijkelijk met peterselie.

 

     
Zuringpuree    

Ingrediënten

Bereiding

1 kg aardappelen

200 g veldzuring

1/2 l water

1/2 l karnemelk

1 el boter

1 snuifje zout

  • Kook de geschilde en in stukjes gesneden aardappelen samen met de zuring gaar in ½ l gezouten water.Niet afgieten;
  • Voeg ½ l karnemelk toe en breng het geheel al roerend aan de kook;
  • Maak alles fijn met de staafmixer of roerzeef;
  • Bruin de boter en voeg deze toe.
     

Nog meer tips voor gebruik van Veldzuring

1.    Ben je in aanraking geweest met brandnetels, wrijf dan de plekken in met gekneusde bladeren van zuring. Het verzacht de pijn.

2.    Inktvlekken op linnen kun je verwijderen door ze in te wrijven met gekneusde zuringbladeren. Daarna de behandelde vlek met zeep uitwassen en het linnen grondig uitspoelen.

3.    Voer kippen veldzuring, dan leggen ze eieren met prachtig donkergele dooiers.

4.    Konijnen kun je verwennen met verse bladeren van de veldzuring.

 

Veldzuring als gastheer

Veldzuring is samen met andere zuringsoorten een belangrijke voedselplant voor de rupsen van vuurvlinders.

De Kleine vuurvlinder (plaatje hiernaast) vliegt van half mei tot half juni en daarna weer in juli tot oktober. Dan zijn het er meestal veel meer dus dan heb je meer kans om deze vlindersoort te zien.

Als je klikt op het plaatje van de Kleine vuurvlinder, kun je kennismaken met haar familieleden. 
   

Mogelijk ten overvloede: ‘el’ staat voor eetlepel en ‘roux’ is een mengsel van een derde gesmolten boter en tweederde bloem.