|
Naamgeving
Rumex,
de wetenschappelijke naam voor het geslacht zuring, kan men
vertalen als speer en verwijst naar de typische pijlvormige
bladeren van veldzuring.
De soortaanduiding acetosa betekent azijn en verwijst
naar de zure smaak. Hieraan dankt de soort ook zijn
Nederlandse naam.
Zurkel is de streeknaam van deze soort in Maas en Waal.
Groeiplaats
Deze soort is in Nederland algemeen en groeit in grasland,
bermen, rivieroevers, dijken en slootkanten. |
|
|
|
|
|
|
Veldzuring
is een vaste plant en bloeit met prachtig rode pluimen in de
maanden mei en juni.
Veldzuring
hoort evenals rabarber bij de familie van
Duizendknoopachtigen.
Bij de leden van deze familie zie je, zoals de naam al
aangeeft, op de stengels duidelijke verdikkingen, de knopen.
Je vindt ze op de plaatsen (zie gele pijltjes) waar ook de
bladeren zijn aangehecht. |
|
|
|
|
Veldzuring lekker en gezond |
Net als spinazie bevat de Veldzuring ijzer en
vitamine C.
Vette maaltijden verteren beter bij toevoegen van wat
veldzuring.
Daarom wordt bijvoorbeeld bij "Paling in het groen" zuring
verwerkt.
Net als bij familielid Rabarber (en bij wat niet?) geldt,
overdrijf niet met het eten van zuring. |
|
|
|
Zuringsoep |
|
|
Ingrediënten |
|
300 g zuring
1 l krachtige bouillon
60 g boter
60 g bloem |
1 l water
peper
zout
3 eetlepels room |
-
Was de zuring en laat deze uitlekken;
-
Kook de bladeren op een laag vuurtje in
hete bouillon;
-
Maak ondertussen een roux van boter en
bloem.
-
Doe de roux samen met het water in de
bouillon en laat het geheel nog even zacht koken.
Vergeet niet te roeren.
-
Pureer en breng op smaak met peper en
zout. Voeg de room toe.
-
Versier elk bord met een blaadje verse
zuring.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zuringsla |
Ingrediënten |
Bereiding |
200 g veldzuring
3 el sojasaus
1 el citroensap
peper |
1 snuifje zout
1 mespuntje suiker
1 el peterselie |
-
Spoel de blaadjes heel voorzichtig en
laat ze uitlekken (op keukenpapier);
-
Maak een dressing van sojasaus,
citroensap, peper, zout en suiker;
-
Giet de dressing over de zuringblaadjes
en bestrooi ze rijkelijk met peterselie.
|
|
|
|
Zuringpuree |
|
|
Ingrediënten |
Bereiding |
1 kg aardappelen
200 g veldzuring
1/2 l water |
1/2 l karnemelk
1 el boter
1 snuifje zout |
-
Kook de geschilde en in stukjes gesneden
aardappelen samen met de zuring gaar in ½ l gezouten
water.Niet afgieten;
-
Voeg ½ l karnemelk toe en breng het
geheel al roerend aan de kook;
-
Maak alles fijn met de staafmixer of
roerzeef;
-
Bruin de boter en voeg deze toe.
|
|
|
|
|
Nog
meer tips voor gebruik van Veldzuring
1.
Ben je
in aanraking geweest met brandnetels, wrijf dan de plekken in met
gekneusde bladeren van zuring. Het verzacht de pijn.
2.
Inktvlekken op linnen kun je verwijderen door ze in te wrijven met
gekneusde zuringbladeren. Daarna de behandelde vlek met zeep
uitwassen en het linnen grondig uitspoelen.
3.
Voer
kippen veldzuring, dan leggen ze eieren met prachtig donkergele
dooiers.
4.
Konijnen
kun je verwennen met verse bladeren van de veldzuring.
|
Veldzuring als gastheer |
|
Veldzuring is samen met andere zuringsoorten een belangrijke
voedselplant voor de rupsen van vuurvlinders.
De Kleine vuurvlinder (plaatje hiernaast) vliegt van half
mei tot half juni en daarna weer in juli tot oktober. Dan
zijn het er meestal veel meer dus dan heb je meer kans om
deze vlindersoort te zien.
Als je klikt op het plaatje van de Kleine
vuurvlinder, kun je kennismaken met haar familieleden. |
|
|
|
Mogelijk
ten overvloede: ‘el’ staat voor eetlepel en ‘roux’ is een mengsel
van een derde gesmolten boter en tweederde bloem. |