Moederkruid

helpt bij 'kopzorgen'


redactie - Wilma van Oss


 

Moederkruid (Tanacetum parthenium)

 

Naamgeving
De naam Moederkruid dankt de plant waarschijnlijk aan de volksgeneeskunde, toen de plant werd gebruikt ter regulatie van menstruatie en bevalling.

Groeiplaats
Op open, vochtige, omgewerkte grond. De soort staat dan ook vaak in tuinen en breidt zich vandaar uit in bermen en onder hagen en zelfs op muren.

Geen echte inheemse plant, maar wel een vaste klant in en rond de Dreumelse tuinen.

 
   
Herkenkenmerken
 
  De bloeitijd is van juni t/m september. De bloemhoofdjes zijn 1,5 tot 2,5 centimeter groot en staan in losse pluimen. De hoofdjes hebben een witte stralenkrans van lintbloemen die om de gele buisbloemen staan. De bloemhoofdjes lijken op die van de Echte kamille (Plant van de maand maart 2012) maar hebben niet de voor kamille zo kenmerkende geur.  
 

Deze soort, lid van de familie der composieten, is overblijvend en is 30 - 60 cm hoog.

De vaak geelgroene bladeren zijn driehoekig-eirond en enkel of dubbel veerdelig. Meestal zijn de bladeren gesteeld. Hierin verschillen ze van de soorten (bijv. van de kamilles) waar ze op het eerste gezicht op lijken.

 

 
 
Moederkruid helpt bij ‘kopzorgen’

Kauwen op een vers blaadje van Moederkruid helpt de symptomen van misselijkheid en overgeven bij migraine te beperken. Het smaakt behoorlijk bitter. En je kunt er ook nog eens allergisch op reageren met mondzweertjes of een gezwollen lip.

Maar ga je toch voor puur natuur, hier volgt het recept.

Pluk de bladeren van Moederkruid vóór de bloei. Smeer boter op een boterham. Beleg de snee met een dubbele laag verse bladeren. Leg een tweede snee brood erop en druk hem aan. Snij deze sandwich in vierkantjes. Elk vierkantje dient twee middelgrote bladeren te bevatten. Verpak elk vierkantje apart in huishoudfolie. Doe ze in een doos en vries ze in. Neem elke dag een vierkantje.

Je kunt ook bij de eerste symptomen van migraine een vierkantje nemen, daarna om de twee uur, tot de migraine over is.

Natuurlijk kun je ze in het groeiseizoen vers op brood eten.