Goudsbloem

siert de tuin en heelt de huid


redactie - Wilma van Oss


Akkergoudsbloem (Calendula arvensis)

 

Naamgeving

De geslachtsnaam Calendula staat voor kalender; dit verwijst ernaar dat de Goudsbloem in het oorsprongsgebied (Zuid-Europa) bijna het hele jaar bloeit.

Arvensis verwijst naar zijn groeiplaats, de akker.

De Nederlandse naam Akkergoudsbloem verwijst naar de groeiplaats en de kleur van de bloemhoofdjes.

 
   
Groeiplaats. Uw tuin is zijn thuis.
Op zonnige, open plaatsen op matig voedselrijke, meestal omgewerkte grond. Dus op akkers, in tuinen en braakliggende grond en open plekken in bermen. Je treft ze in veel tuinen aan om de fleurige bloemen en lange bloeitijd.
 
Herkenkenmerken
 
 

 
  De plant wordt 10 cm tot ruim 20 cm hoog. De vruchtjes zijn prachtig, recht tot sterk gekromd.  

 

 

Deze éénjarige plant bloeit van juni tot en met november. De alleenstaande, goudgele bloeiwijzen zijn 1 tot 2 cm groot.
De spitse, langwerpige bladeren zijn in het midden het breedst.

 

 

 
Gebruik. Niet alleen mooi, maar ook geneeskrachtig en lekker.
 

Medicinaal

Het is een middel tegen huidaandoeningen, zoals winterhanden, uitslag, lichte schaafwonden en brandwonden. Het is te koop in de vorm van Calendulazalf. Maar de gekneusde plant is even effectief en gratis.

 

Culinair

Gebruik de bloemblaadjes (één theelepel) om een saffraankleur en een iets scherpe smaak (niet die van saffraan) te geven aan rijst, vis en vleessoepen, zachte kaas, omeletten, melkgerechten en cake.
Garneer paté en fruitsalades met bloemblaadjes.

 
Volksgeloof. Een soort met interessante krachten.

Goudsbloemen gestrooid onder je bed zullen je dromen waarmaken. Ook zullen je dromen geheimen kunnen onthullen. Bijvoorbeeld wie was de dief of waar vind ik de uit het oog verloren persoon?

Maar ze hebben nog meer bijzondere krachten. Doe wat goudsbloemen in je bad en iedereen die je daarna tegenkomt zal van je houden. Bezint eer gij begint!!!

En er is zelfs een verhaal dat wanneer jonge meisjes de goudsbloemen met hun blote voeten aanraken, ze voortaan de vogels kunnen verstaan. Baat het niet, het schaadt ook niet.