Processies


Op deze pagina aandacht voor de processies die tot in het begin van de jaren '60 door de straten van Dreumel trokken.

Aanvankelijk werden de processies op het terrein van de kerk gehouden. Later voerde de route o.a. vanaf de R. K. Kerk door de Nieuwstraat en de Dorpstraat. Bij Café 't Zwaantje was een altaar opgesteld. Via de Zwaanstraat en de Rooijsestraat keerde de processies weer terug bij de kerk.

foto 1: 1903: vijf als zouaaf verklede kinderen poseren op de trappen van het Vincentiushuis

 
foto 2: 1905: Op de foto voor de processie. De foto is genomen voor het Vincentiushuis aan de Rooijsestraat. Tweede zouaaf van links is Anton van der Voort (1899-1976).
 

Zouaven

Een zouaaf was een soldaat uit het pauselijk leger uit de periode van 1860 tot 1870. De paus was in die tijd niet alleen hoofd van de katholieke kerk maar tevens staatshoofd van een (kerkelijke) staat.

 

De zouaven werden vaak gezien als een soort familieheilige. Als peetoom nummer één binnen de familie hielden zij ontelbare kinderen ten doop.

Rond de eeuwwisseling was geen processie denkbaar zonder dat er een zouaaf in zijn uniform meeliep. Zo ook in Dreumel.

klik voor meer informatie op de foto

met dank aan:
Drs. R. Peters
Coördinator onderwijsontwikkeling
confessioneel erfgoed
Erasmuslaan 36
6525 CG Nijmegen

klik voor meer informatie op de foto

 
 
In 1860 doet Paus Pius IX een belangrijke oproep. Hij vraagt katholieke jongeren vanuit de hele wereld om in Rome mee te strijden met de pauselijke troepen tegen de Italiaanse eenheidsstrijders. De paus vreest voor het bestaan van de onafhankelijke Kerkelijke Staat.

Nederlandse katholieke jongens geven in grote getale gehoor aan de smeekbede van de paus. Ze verzamelen in het Brabantse Oudenbosch waar ze een korte training krijgen. Onder de naam 'Zouaven' vechten ruim drieduizend Nederlandse mannen tegen de Italiaanse troepen onder leiding van Garibaldi. Ze vormen het grootste buitenlandse contingent.
 
Het Leidsch Dagblad van 16 februari 1866 schrijft er het volgende over:
 

 
Een zoektocht in het register van Nederlandse Zouaven levert de namen van drie Dreumelnaren op:
 
  • Henri van Deursen (geb. 13-04-1835)
  • Arnold van Hoften (geb. 28-01-1846)
  • Henri Stensen (geb. 13-07-1839)

Heeft u informatie over Dreumelse zouaven?

Mail ons!

 

Hendrik van Deursen
Geboren in Dreumel op 13 april 1835, zoon van Petrus van Deursen en Maria Anna Gremmen.

Hij vertrok uit Dreumel en meldde zich op 12 februari 1866 te Brussel met de volgende documenten: bewijzen van militair ontslag (hij diende van 28 februari 1855 tot 1 oktober 1856 in het 3e Regiment Infanterie), een binnenlandse pas en een bewijs van de pastoor (goed kerkelijk gedrag).

Hij was pauselijk zouaaf van 17 februari 1866 tot 1 maart 1868; deed mee aan de Campagne van 1867 en ontving de Bene Merenti -  medaille en de Mentana - medaille.

Henri(cus) Stensen
Geboren in Dreumel op 13 juli 1839, zoon van Udo Stensen en Wilhelmina Vos.

Hij meldde zich op 12 februari 1866 te Brussel met de volgende documenten: Militiepapieren, papieren van de pastoor en de dokter. Hij was pauselijk zouaaf van 17 februari 1866 tot 1 maart 1868; deed mee aan de Campagne van 1867 en ontving de Bene Merenti -  medaille en de Mentana - medaille.

Arnold(us) van Hoften
Geboren in Dreumel op 28 januari 1846, zoon van Jacobus van Hoften en Petronella de Jong.

Hij vertrok uit Dreumel en meldde zich op 25 november 1867 te Brussel met documenten van de Militie, van de pastoor en van zijn doop.

Hij was pauselijk zouaaf van 1 december 1867 tot 2 juni 1870.

Bron: Maas en Waals Familieboek (maart 2000) /  Historische Vereniging Tweestromenland.

 

De Zouaven blijken uiteindelijk te zwak en in 1870 moeten zij het verlies van Rome erkennen. Bij terugkomst in Nederland verliezen veel strijders hun staatsburgerschap omdat zij in vreemde krijgsdienst zijn geweest. Maar als eerbetoon en blijvende herinnering wordt in Oudenbosch een replica van de St. Pieter gebouwd.

 

De processies in de jaren '50 en '60
 
  foto 3: 1951 of 1952: een zestal engeltjes op het terrein voor het Vincentiushuis. L-R: Liesbeth Poelmans, Thea Poulussen, Thea Rademakers; rechtsachter Ine Luijpen.  

 

 

foto 4: De processie verlaat de kerk; op de foto o.a. Piet Cruijsen, Jo Story, Leo van Welie, Piet van Lith; vooraan links: Leo Sas (bijdrage fam. de Rijk)

 
   
foto 5: De harmonie trekt door de Rooijsestraat foto 6: de processie trekt door de v.d. Kleijstraat
   
foto 7: de processie trekt door de v.d. Kleijstraat foto 8: de processie trekt door de v.d. Kleijstraat
 
Wie heeft meer informatie over de processies? Wie heeft er ook nog foto's en/of herinneringen aan de processies? Of wie herkent er mensen op bovenstaande foto's?(Vermeld dan a.u.b. het fotonummer!)  

Stuur ons uw email!