Zuster Antonia

 


 
Doopnamen: Petronella Henrica

Achternaam: Hoefnagel
Dochter van: Jacobus Hoefnagel
en Johanna Catharina Murk
Geboortedatum: 2 maart 1897
Geboorteplaats: Schoonhoven
Kloosterorde: Congregatie Franciscanessen van de H. Jozef
Ingetreden: 2 maart 1918
Gekleed: 8 september 1918
Geprofest: 8 september 1919
Bijzonderheden: Onderwijzeres verbonden aan de meisjesschool
Datum van overlijden: 15 juli 1977
Plaats van overlijden: Kerkrade
Begraafplaats: Valkenburg  
     

In september 1954 gaat zuster Antonia, (1897 – 1977), die 24 jaar de naaischool leidde, terug naar het moederhuis in Valkenburg. Er komt geen plaatsvervangster en de naaischool wordt gesloten.

Uit de kroniek van de zusters: "De Dreumelse vrouwelijke jeugd zal voortaan elders de naaikunst moeten leren. De opheffing van de naaischool komt het mannenhuis ten goede. De naaischool wordt omgetoverd tot gemeenschappelijke slaapzaal. De oude mensen hoeven nu niet meer op de tweede verdieping onder het dak te kruipen. Nog een zeer praktische verandering komt er voor het mannenhuis: ze krijgen een eigen verwarming, zodat het er voortaan gezellig warm zal zijn."

 

Vlnr. zittend: Mevr. Mollenberg - van Mook, zuster Antonia, examinator uit Tiel, pastoor Karsmakers, mevr. Vermeulen - van Echteld, mevr. Schonenberg - Diels.

Daarachter staand: Mientje van Hoften, ? uit Heerewaarden, Marie van Wichen, Mieke van Welie, Nellie van Wichen (Alphen), Bets van Welie, Net Vink, Marie van Dreumel, Bertha Jansen.

Achterste rij: Corrie Vermeulen, Bertje Diels, ? uit Heerewaarden, Riet van Welie, ? uit Heerewaarden, ? uit Heerewaarden en Gonnie Merkxs.  

 

De naaischool bereidde tot 1954 de meisjes voor op hun rol als moeder van vaak hele grote gezinnen. Het was een belangrijke opleiding voor meisjes Er wordt na afloop van de cursussen een examen afgenomen. En dat is een serieuze zaak.

Dames van notabelen uit Dreumel maken deel uit van examencommissie en er is een examinator aanwezig van buiten Dreumel. En na afloop gaan de geslaagden op de foto, met de examencommissie en hun pastoor.


Bron: 70 jaar zusters in Dreumel - Wilma van Oss

 

Zuster Antonia was ook werkzaam op de bewaarschool.

 

1932. Zuster Antonia met op de linker rij: Hend van den Boom/Johan de Kleijn, Kees van Erp/Jan van Erp, Hent van den Bosch/Koen van Sonsbeek en Hent van den Berg.

Rechter rij: Anneke van Beers/Doortje van Beers, Marietje Driessen/ Jans Storij, Marietje Smulders/Mien Sas, Stien van Rhijn/Mien van Sonsbeek, Mien van Welie/Cor Reuser en Doortje Liefkens.

 
Bronvermelding:
  • Harold en René Collaria Neerbeek/Landgraaf, augustus 2014;
  • Limburgsch dagblad 16 juli 1977;
  • Congregatie Franciscanessen van de H. Jozef;
  • Stichting Tremele