Voorwerp 24 = gehaktmolen


 
Wie weet wat dit voor een voorwerp is?
Dat zal niet zo moeilijk zijn, maar we willen graag meer weten
over het gebruik ervan in het huishouden
 
Alle informatie, documentatie, verhalen of foto's zijn welkom!
Stuur ons uw reactie! Bij voorbaat hartelijk dank!
 
 
 

Reacties

Diny de Vree - van Zwam geeft het volgende antwoord:

"Volgens mij is het een gehaktmolen! Mijn ouders hadden vroeger 'n paar varkens en als er dan geslacht werd, dan maalden m'n moeder grotere stukken vlees hierin tot gehakt.

Ook kocht ze dan bij de slager stukken rundvlees, en samen met stukken varkensvlees werd dan ook nog half om half gehakt gedraaid.
Ook werd het spek hierin gemalen. Het spek werd dan uitgebakken en de "kaantjes" werden gebruikt om balkenbrij te maken.
Het vet wat overbleef werd smout voor op brood,smout met suiker erop en ook als vet in stamppot".

 

Will. van de Pol vult aan......

 

Bij ons thuis noemden we dit mechanisme een “worstmachientje” Op het uiteinde konden metalen schijven geplaatst worden met gaten in verschillende diameter. Voor fijn, minder fijn of grof gemalen vlees.

 

Tevens kon op het worstmachientje een metalen tuit worden geplaatst waar de schoongespoelde darmen van het varken overheen werden gebracht. De worsten konden worden gedraaid en onder de zolder boven de kachel in de kamer te drogen gehangen. Lekker……!

 
Piet Nijtmans vult aan......
 
"In winkels heb ik ook wel eens gezien dat uitgebakken spekjes als kaantjes werden aangeboden, maar kaantjes verkrijg je alleen als je buikvet van een varken (reuzel) uitbakt, dan houd je kaantjes over en vet, genaamd SMOUT. Dat reuzel was ongeveer 2 cm dik en werd in blokjes gesneden en uitgebakken. Kaantjes werden vooral gebruikt in balkenbrij maar, ook heerlijk, opgewarmd op een sneetje brood. Het smout werd in de keuken voor van alles gebruikt maar was in de oorlogsjaren, toen er geen boter meer was, ook heerlijk met een beetje suiker op een boterham."