Jo de Bont

door Truus van Erp


Jo was de zoon van Koos de Bont en Anna Reuser

Hij was het 2e kind uit een gezin van  vier kinderen (2 meisjes en 2 jongens) en werd geboren op 18 december 1924 in Dreumel.

 

L-R: Jo, vader Koos, zus Leida, moeder Anna en zus Koosje

► Rooijsestraat 97: het ouderlijk huis van Jo de Bont. De straat is nog voorzien van klinkers.

 

   

Jo was timmerman en werkte samen met zijn vader die aannemer was. Na de oorlogsjaren viel er niet veel te verdienen er was geen geld en daarom ook geen werk. Daarom besloten Jo en zijn aanstaande, Tonnie van Thiem uit Ben. - Leeuwen, om naar Australië te emigreren.

 

26 maart 1952 trouwde Jo met zijn Tonnie in Ben.- Leeuwen  en 28 maart vertrokken zij met de boot naar Melbourne.

Tijdens de reis waren de mannen en vrouwen ’s nachts gescheiden, wat natuurlijk niet leuk was voor een pas getrouwd stelletje.

Na 6 weken kwamen ze in Melbourne aan en werden daar door een pater opgevangen en verder geholpen om aan werk te komen (deze was er speciaal voor de emigranten).

 

  Achter L-R. Nol v. Thiem, Aai Martens, Ome The v.Thiem, Lina v Thiem, Joke v. Thiem, Jo en Tonnie, Bets v.Thiem, Antoon de Bont, Cor v. Thiem, Koosje de Bont; zittend L-R: Wim en Regina v.Thiem-Fransen en Koos en Anna de Bont-Reuser.
 

In het begin viel het niet mee. Het was hard werken maar na een aantal jaren kon Jo daar ook als aannemer/timmerman goed de kost verdienen.

Samen met zijn vrouw Tonnie kregen zij drie kinderen: Rina, Annie en Johnny. Ook hebben zij inmiddels zes kleinkinderen.

In 1977 zijn ze voor de eerste keer in Nederland terug geweest en in 1979 nog eens. 

Jo en Tonnie met de kinderen

 

 

1985: op 61 jarige leeftijd werd Jo tijdens bouwwerkzaamheden door een hersenbloeding getroffen en heeft men hem (vermoedelijk van de steiger gevallen) gevonden.

Hierna was hij aan één kant verlamd en kon hij niet meer praten.

Op 69 jarige leeftijd is Jo overleden. Zijn vrouw Tonnie is ± 10 jaar later aan een ongeneeslijke ziekte overleden.

Jo bouwde ook zijn eigen huis in Australië

   

Dochter Rina woont in Victoria. Zij kan een beetje Nederlands en is enkele keren samen met haar man bij familie in Nederland geweest, ook na het overlijden van haar ouders.

Zoon Johnny is ook een keer over gekomen maar kent helemaal geen Nederlands.

 

 

dochter Rina op bezoek bij Al en Koos Jansen - de Bont in Ben.  Leeuwen.