Kerstvieringen in Dreumel, voor jong en oud 


Over een aantal dagen is het weer Kerstmis. In ons dorp verschijnen steeds meer kerstversieringen en lichtjes. Etalages zijn in kerstsfeer gehuld. Op diverse plaatsen worden deze dagen kerstvieringen gehouden, zowel voor jong als voor oud. Op woensdag 16 december was Tremele aanwezig bij de kerstviering van de seniorenbond en bij de kerstwandeling van basisschool De Oversteek. Dinsdag 22 december bezocht een groepje kinderen van Kinderdagverblijf Bambino de bewoners van Zorgcentrum St. Barbara: jong ontmoet oud.


Seniorenbond

De middag van de seniorenbond begon om 14.00 uur met een H. Mis in de St. Barbarakerk. Daarna stond in zaal ’t Centrum voor iedereen de koffie of thee met het kerstbrood al klaar. Zo’n 90 personen waren aanwezig in een prachtig versierde zaal. Voorzitter Henny Verbruggen heette iedereen van harte welkom en vertelde in het kort het programma van deze bijeenkomst.

In een zeer mooi verzorgd decor voerden de dames van de K.V.O. een kerstspel op, met de titel “De doos”. In dit spel kwamen verschillende kerstliedjes voor, die door de hele zaal, onder leiding van Tilly van Teeffelen, werden meegezongen.

Na afloop van dit kerstverhaal voorzagen Jan Bouman en zijn medewerkers alle aanwezigen van een drankje en werd er gezellig gepraat. Mimi van Wichen las een kerstgedicht voor: “Het meisje met de zwavelstokjes”.

Elk jaar is aan de kerstvieringen van de seniorenbond een actie voor een goed doel gekoppeld en dit jaar was gekozen voor het werk dat Jeannette van Os in Malawi verricht. Ter illustratie werden een aantal dia’s van Jeannette vertoond en een filmpje van de Billy Riordan Memorial Trust, over de oprichtster van de kliniek waar Jeannette werkzaam is. Hierna hield men in de zaal een inzameling, wat vast een mooi bedrag heeft opgebracht.

Als besluit van deze middag kregen alle aanwezigen lekkere worstenbroodjes en broodjes ham en kaas, waarna zo rond 18.00 uur een einde kwam aan een gezellige en sfeervolle kerstviering voor de “ouderen” van ons dorp.

Hieronder een fotoverslag.................

 
   
   
   
   
   
   
 
   

Basisschool De Oversteek

’s Avonds waren de kinderen aan de beurt. Basisschool De Oversteek heeft een kerstprogramma dat om de drie jaar wisselt en dit jaar stond de kerstwandeling op het programma.

Een lang lint van vele potjes met waxinelichtjes vormde de route die gevolgd moest worden. Per klas liepen alle kinderen met hun ouders, familieleden en de leerkrachten eerst van de school naar Zorgcentrum St. Barbara, waar het koortje iedereen met kerstliedjes verwelkomde.
 

De route werd vervolgd door de Wilhelminastraat, Kerkpad, Hienkershoff, De Paulus en door de Dorpstraat weer terug naar school. Veel aanwonenden van de route hadden gehoor gegeven aan de oproep om lichtjes te plaatsen. Ook diverse vuurkorven zorgden voor wat warmte en licht.

Op verschillende plaatsen onderweg beeldden de leerlingen van groep 8 het kerstverhaal uit. Zelfs een echte ezel was aanwezig. Bij terugkomst op het schoolplein zorgde dweilorkest Noot Zat daar voor een muzikale kerstnoot.

Ondanks de vrieskou was het een bijzonder sfeervolle en geslaagde kerstwandeling.

Hieronder een foto-impressie.........

   
   
   
   
   
   

Kerstfeest en Oud & Nieuw, midden vorige eeuw
Het verhaal is van Ad van Zon uit Blaricum, de foto's zijn afkomstig van verschillende Dreumelnaren

 

 

 

 

Nadat de klomp was uitgehaald kwamen de kerstdagen al weer in zicht. De kerstsfeer begon met het zetten van de kerstboom in het vertrek, de kamer waar je eigelijk alleen maar zondags kwam en waar een divan stond. Engeltjes, engelenhaar, de piek, een kerststal van papier met gedroogde cement, en echte kaarsjes.

Die kaarsjes zorgden bij ons een keer voor paniek nadat het jurkje van ons  Tonnie in brand vloog toen ze op een stoel de kaarsjes mocht aansteken.Gradje Driessen, die veel bij ons thuis kwam, greep Tonnie vast en rolde haar in een vloerkleed, waardoor de vlammen doofden.

Het mooiste vond ik de nachtmis of liever gezegd wat daarna kwam, namelijk “het kerstontbijt”. De nachtmis begon om 4 uur.

Op weg naar de kerk was het pikdonker, vooral op De Paulus. De paar straatlantaarns die we toen in Dreumel hadden waren niet aan. Je hoorde de stemmen van kinderen uit de buurt, die, ook een beetje angstig, dicht bij hun ouders bleven.

Later, als misdienaar, was het geen pretje om op je knietjes twee uur op koude altaartreden te moeten zitten. Dat ongemak werd ruimschoots goedgemaakt door de mystieke, feestelijke sfeer en de mooie versiering.     

Als dan het koor aan het eind van de nachtmis kerstliederen inzette en de hele kerk inviel, was het feest compleet. Dat koor van toen, ik hoor nog de stemmen van Jozef van Rooij en Thé van den Berg. 

Maar het mooiste kwam nog, het kerstontbijt, dat was prachtig. De tafel was tijdens de nachtmis feestelijk gedekt door een van mijn zussen, Thea of Tonnie, samen met Mien van den Boom, die onmisbaar was in ons gezin. Ze leeft nog heel gelukkig met haar man in Huissen. Op tafel heerlijke kadetjes, beleg, krentenbrood, balkenbrij, borstplaat, kaarsjes. Bij wijze van uitzondering kregen wij daar ook koffie bij.

Na al dat heerlijk eten gingen mijn ouders altijd weer naar bed en hadden wij als kinderen het zalige gevoel dat die dag nog een eeuw zou duren met je speelgoed van St. Nicolaas. Je kon je geluk helemaal niet op als er die dag sneeuw lag en oom Has met arrenslee met een echt paard er voor, je meenam voor een ritje door het dorp.

 
 

 

 

Na die eindeloze kerstdagen en de dagen erna al weer iets moois: oudejaarsavond. Die avond werd traditioneel door de volwassenen kaartend doorgebracht.

Met rikken ging  het nieuwe jaar in. Minutenlang werd er in de grootste stilte gekaart tot het moment dat, als iemand de verkeerde kaart gooide, een explosie van stemmen de indruk wekte dat men elkaar naar het leven stond.

Wij mochten opblijven en luisteren naar de mooiste liedjes en cabaret van het afgelopen jaar met onder andere. Wim Sonneveld (Willem Parel), Wim Kan, Negen heit de klok, Cor Steijn, Jan de Clair, Toon Hermans en anderen.

Later, toen er  t.v. kwam, kreeg je op t.v. een samenvatting van de mooiste nummers van het afgelopen jaar. Vuurwerk was er nauwelijks.  Met ons oor tegen de radio hadden we daar ook geen tijd voor.

Het enige wat er was om het nieuwe jaar met geknal  te verwelkomen was carbid (karbit). Een stuk carbid in een (melk of koffie)bus, een gat in de bodem, vocht erbij met als resultaat een knal en een wegvliegende deksel. Niet zonder gevaar.

Op nieuwjaarsdag ging je als kind in de buurt en bij familie nieuwjaar "afwinnen”. Wanneer je als eerste de ander “Zalig Nieuwjaar” wenste kreeg je een paar centen, soms een stuiver, een dubbeltje of een kwartje. Met een gulden, wat zelden gebeurde, was je de koning te rijk en zag het nieuwe jaar er zeer rooskleurig uit.

Ouderen wensten elkaar ”Gelukkig Nieuwjaar” of “Veel heil en zegen”. Ook “Alles wat wenselijk is”, een mooie gedachte met een diepe betekenis.  “Al wat wenselijk is” is namelijk iets anders dan “al wat we willen (hebben)”

Ad. van Zon (72).

 

Kinderdagverblijf Bambino bij Zorgcentrum St. Barbara

Vanmiddag, dinsdag 22 december, ontmoetten jong en oud elkaar in Zorgcentrum St. Barbara. Een groep kinderen van kinderdagverblijf Bambino kwam op kerstbezoek.

Omdat het zo koud was, waren de hele kleintjes niet meegekomen. Ook was een aantal kinderen al op vakantie, zodat een groepje van acht kinderen met hun leidsters vanmiddag een wandeling door de sneeuw maakte naar St. Barbara.

De kinderen, met zelfgemaakte zilverkleurige kerstmutsen op hun hoofdjes, boden aan de oudjes een cadeautje aan. Ze hadden mooi versierde kerstboompjes gemaakt met een kerstwens erop.

Met zijn allen kropen de kinderen op de grond rondom de kerstboom en kerststal. Ze zongen kerstliedjes en maakten er muziek bij met hun meegebrachte instrumenten. De bewoners van St. Barbara zongen van harte mee met alle bekende liedjes.

Na al dat zingen was het natuurlijk tijd om wat te drinken. De kinderen genoten van een beker limonade en de ouderen van een kopje koffie of thee, met een koekje. Sommige kinderen kropen gezellig bij de “oma’s en opa’s” om te kletsen.

Er werd door de kinderen nog wat gezongen en een dansje gemaakt en toen was het tijd om afscheid te nemen. Na een handje en veel zwaaien vertrokken de kinderen weer. Jong en oud hadden genoten van een gezellig uurtje samenzijn in kerstsfeer.

Hieronder een aantal foto’s....................

   
   
   
   
   
   
Stichting Tremele wenst u Prettige Feestdagen en een Gezond 2010!          Stichting Tremele wenst u Prettige Feestdagen en een Gezond 2010!