Rooijsestraat 103A


 
Voor 1940 (Wie staat er in de voordeur?)
   
Bouwjaar: 1866
   
Eerste bewoners: De eerste bewoners waren de familie van Beers, vader Willem van Beers  en moeder Johanna Schonenberg, (gehuwd in 1849) en hun kinderen.

Vader Willem kocht het huis in 1858 van ene Jan Peters. Het huis werd  echter zwaar beschadigd door de watersnood van 1861 en er werd daarna een nieuw huis gebouwd op bijna dezelfde plaats.
   
Bijzonderheden: Dit verhaal kennen we van Theodorus (Dit) van Beers omdat hij in november 1867 als eerste kind in dit huis werd geboren. Zijn broers en zuster werden in het oude huis geboren, volgens de overlevering...

Theodorus van Beers was de jongste zoon van Willem van Beers en Johanna Schonenberg. Hij heeft zijn hele leven in dit huis gewoond en overleed in december 1956.

De straatnaam was in die tijd Hogeweg,  dit werd later Rooijschestraat  349, weer later Rooijsestraat 105 en nu dus Rooijsestraat 103a.

Mijn moeder kwam in 1925 als kind naar Dreumel omdat men via de pastoor in Frankfurt pleegkinderen zocht die naar Nederland wilden komen om aan te sterken na de Eerste Wereldoorlog.

Zij dacht dat dit voor enkele maanden was en wilde wel op avontuur. Zij woonde als pleegkind bij de familie van Beers, de ongehuwde broers Grad (onderwijzer), Coos, Toon , Dit (bietencontroleur in de Betuwe) en hun zus Mie (Maria).
   
 

 

L-R: Dit (Theodorus), Mie (Maria), Franziska (pleegkind) en Toon (Antonius) van Beers

 

  Ze maakte in haar eerste weken in Dreumel de watersnood mee en is door omstandigheden altijd in Dreumel blijven wonen.

In 1943 trouwde zij met mijn vader Harry van den Hout en zij bleven in het huis wonen tot 1965. Wij verhuisden toen naar Nijmegen. In de jaren 1990 kwam de Gemeente met het  plan om op het gebied rondom ons huis nieuwbouw te gaan realiseren. Toen werd het huis verkocht.

Bron: Marlene van den Hout
   
   
anno 1950
   
Volgende bewoners: Harry van den Hout  en Franziska ....?
  Kinderen:
   
   
   
   
   
Huidige bewoners: Johan Koot en .......?