Rooijsestraat 75


Winter 1943: "Het Hooghuis" aan de Rooijsestraat. Dit pand heeft ook dienst gedaan als gemeentehuis en burgemeesterswoning voor burgemeester van Welie. Achter de drie ramen aan de linkerkant was de raadszaal. Rechts van dit pand is het Kerkpad met daarnaast het pand waar vroeger de fietsenzaak van Marte Diels was (tegenwoordig "De Eigen-Wijze").

 
 

kadastrale kaart uit 1821: het pand heeft perceelnummer 502 en staat omschreven als een schuur met erf. Het is - evenals perceel 503 (het land gelegen tussen de N.H. Kerk en de R.K. kerk) eigendom van baron Scherpenzeel Heusch, heemraad en woonachtig te Neerbosch. Dit betekent in ieder geval dat er in 1821 nog geen sprake was van een woonhuis.

 

 

Ingekleurd kaartje uit 1953 met onderaan van links naar rechts: R.K. Kerk en pastorie, huis fam. Th. van Welie, huis fam. van Lubeek en "het Hooghuis"; in de Achterstraat (vervolgens Wilhelminalaan en nu Wilhelminastraat) zien we van links naar rechts het electriciteitshuisje, de politiewoning, huis fam. Heimeriks, huis fam. G. van Welie, huis fam. Strik, huis fa. J. Driessen en als laatste de voormalige jongenschool.

 
 juli 1940: soldaat Heersink,  bij de benzinepomp in de Rooijsestraat (nu garage Smits); op de achtergrond "het Hooghuis". Soldaten van II-16 R.A. op het bordes van "het Hooghuis"
 
Volgens overlevering was dit pand tussen de 200 en 300 jaar oud. (Dit klopt echter niet met de bovenstaande gegevens!)  Er heeft ook een dokter/notaris in gewoond.
 
  Bewoners (wie weet de juiste volgorde?)
   
  Burgemeester Gerardus van Welie  en Johanna Wintjes
   
  Dorus Merkx  en Grada van Wichen
   
  Hendrika Johanna Merkx
   
oorlogsjaren Johan de Graauw en Anna van Kraaij
   
oorlogsjaren A. van der Pluijm en P.C.J. Martens (afkomstig uit Rotterdam)
   
  Dorus Merkx en Dirkje van den Berg
   
  Ben Burgers en Annie Soetekouw
   
  Adrie van Wichen (na de brand)
   
  Frans van Wichen en Ida Soetekouw
   
  Wim van Wichen en Mimi van der Pluijm
   
  "Het Hooghuis" wordt afgebroken en het huidige pand wordt gebouwd door:
   
  Lard van den Bosch en Marian van Zon
   
  Alain van den Bosch
   
  Th. J. Blom