Hans Henzen is:

Modelspoorbouw

 


 

Voor de eerste aflevering van deze nieuwe rubriek gaat Tremele op een koude winteravond op bezoek bij Hans Henzen, aan de Nieuwstraat in Dreumel. Binnen, aan een kopje koffie bij de warme houtkachel, vertelt Hans ons over zijn hobby:  modelspoorbouw.

 

Hans heeft jarenlang met zijn vrouw Bets een varkens- en melkveebedrijf gerund, maar zo’n drie jaar geleden zijn ze daarmee gestopt. Er is geen opvolger en het bedrijf wordt  beëindigd. Ze laten een nieuwe kap op het huis leggen en waar vroeger de hooizolder was, ontstaat een grote open ruimte waar Hans graag een andere bestemming voor zou zien. En bovendien zoekt hij een nieuwe invulling van zijn vrije tijd die is ontstaan door het stoppen met de boerderij.

 

Hans: “In eerste instantie ging mijn interesse uit naar het bouwen van een modelvliegtuig, maar omdat daar nogal wat praktische bezwaren aan zaten, heb ik toch nog maar verder gezocht”.  

Toevallig ziet hij in die tijd in een supermarkt een doos met een Märklin modelspoorbaan. Hij koopt de doos en zet de baan thuis in elkaar. Deze is ter grootte van de keukentafel, maar de interesse is gewekt en Hans wil graag wat uitbreiden.

Via via komt hij terecht bij een winkel in Den Bosch, Toemen Modelbouw. “Toen ik daar eenmaal had rondgekeken, was ik verkocht”. De nieuwe bestemming voor de zolder is gevonden.

 

 
Na dit verhaal over het ontstaan van de hobby zijn wij natuurlijk nieuwsgierig geworden en willen graag zelf een kijkje nemen op zolder om Hans’ hobby met eigen ogen te kunnen zien.

Hij gaat ons voor en zodra de deur van zijn hobbyruimte opengaat, zijn wij blij verrast door wat we zien.

Een landschap van zo’n 100 vierkante meter, met bergen, bomen, wegen, spoorbanen, dorpjes, straatlantaarns,  zelfs de koeien in de wei ontbreken niet.

 
Bijna alles is door Hans stukje bij beetje zelf gebouwd. Voor het landschap gebruikt hij veel purschuim dat later geverfd wordt en van gedroogde hortensiapluimen uit de tuin en ook stukjes mos worden bomen gemaakt. Ook voor de piepkleine lantaarns heeft hij zijn eigen ontwerp, compleet  met lampje.
 
   
 “De huisjes die ik in eerste instantie gebouwd had, waren niet helemaal naar mijn zin, ze waren te groot in verhouding tot de rest van het landschap. Ze staan nu in een andere ruimte op zolder, daar mogen kinderen die op bezoek komen mee spelen”. In het landschap staan nu andere, kleinere huisjes die beter bij de afmetingen van de spoorbanen passen. In totaal rijden momenteel 6 treinen rond, die middels een computerkastje bediend kunnen worden.
 

Het meest trots is Hans eigenlijk op zijn eerste trein, een Amerikaanse goederenlocomotief (zie foto links). Hij laat deze voor ons rondrijden en zegt trots: “Luister eens naar dat geluid, hoe mooi dat klinkt!”.

Zijn materialen haalt Hans overal vandaan, o.a. op de markt in Wamel en Cuijk koopt hij weleens iets.

Maar vooral met “Bekant alles” aan de Rooijsestraat heeft hij goede contacten. “Als ik iets nodig heb, bestel ik het daar en binnen een paar dagen hebben ze het binnen, dat werkt prima”.

 

 
Op onze vraag naar zijn verdere wensen, laat Hans weten dat hij graag het gedeelte van het landschap dat nu op de grond staat, zou willen verhogen, tot tafelhoogte. “Ik word ook een dagje ouder en als alles hoger staat, werkt dat veel makkelijker. Ik kan er dan beter bij en het is dan ook makkelijker om van onderaf bij de banen te kunnen”.
 
   
Hans is elke dag wel op zijn zolder te vinden,  bezig met knutselen, dingen veranderen, aanpassen en nieuwe ideeën bedenken om zijn landschap nog mooier te maken en uit te breiden, vooral natuurlijk in de wintermaanden. “Je vergeet gewoon de tijd als je hiermee bezig bent”.
 

Wij willen Hans graag bedanken voor zijn enthousiaste medewerking  aan deze rubriek en wij wensen hem nog veel succes met zijn hobby!

 

Tremele © 8 december 2008