Jos de Vos
is:

Laatste nieuws

OKT 2013 lees meer...

NK afstanden neo-senioren
NK Allround 2013 
NK Allround 2012
NK Afstanden 2011
NK Allround - dag 3 

NK Allround - dag 2
NK Allround - dag 1
Jos naar NK Allround senioren Heereveen
Junioren 2010: 4 PR's en 6e plaats op NK

schaatsen


Hij behoort tot de acht beste junioren-A allround schaatsers van Nederland. Zijn droom is “de beste worden” en hij heeft er alles voor over om dat doel te bereiken. Veel bezoekers van Tremele zullen hem waarschijnlijk nog niet kennen. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. 

 
Jos de Vos is 18 jaar en woont sinds 1994 aan de Oude Maasdijk in Dreumel.
 
 
Talent voor schaatsen
Het schaatsen is hem met de paplepel ingegoten. Toen het gezin De Vos nog in Boskoop woonde, schaatste vader Hans elke week in Den Haag.

Ook na de verhuizing naar Dreumel bleef hij dat doen en hij nam Jos, vanaf dat deze een jaar of 8 was, elke woensdag mee.

Jos zegt: “Ik vond het hartstikke leuk en werd echt boos als het mijn vader i.v.m. zijn werk weleens niet lukte om me op te halen. Dan sprak ik een hele dag niet tegen hem.”    

 
 

Jos is bijna 4 jaar en doet zijn eerste stappen op het ijs

 
   
Behalve dat Jos het schaatsen vooral leuk vindt, blijkt hij ook talent te hebben.

Daarom wordt hij, als hij 9 jaar is, lid van de Vughtse IJsclub. Eerst krijgt hij schaatsles in het Sportiom in Den Bosch op een kleine baan.

Na twee jaar gaat hij trainen in Eindhoven op de 400-meter baan. Hij krijgt les om beter te worden. “Wat je als pupil op de training als eerste geleerd wordt, is het recht op de schaatsen staan. Dat is heel belangrijk. Verder natuurlijk de beweging. En je moet leren om schuin in de bochten te durven hangen.”

De eerste grote landelijke wedstrijd van Jos is een pupillentoernooi in Groningen in 2003 over 500 en 700 meter. Hij mag hier als enige namens zijn club aan meedoen en eindigt als 22e.

1999: Jos op de ijsbaan in Den Haag
 

2001: Jos doet mee aan de
              “Tour de Oude Jan”

 

2002: Jos haalt de 2e plaats tijdens de Dijkenloop

 
 

Als hij13 jaar is stapt hij over op klapschaatsen. In het begin is het wennen, maar al snel gaan zijn tijden flink vooruit.  

Twee jaar geleden heeft Jos de overstap gemaakt naar het gewest Noord-Brabant -  Zeeland - Limburg. Sinds die tijd traint hij twee keer per week in Breda.

Jos vertelt: “Voor elke training ontvang ik per e-mail van mijn trainer het programma, zodat ik dit zelfstandig kan uitvoeren. Verder rijd ik bijna elke week een wedstrijd.

Vaak zijn dat trainingswedstrijden, maar ook daarbij worden de tijden altijd gemeten.”

  2002:Jos tijdens de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk  
 
Wedstrijden

Er zijn natuurlijk ook officiële wedstrijden. Op 30 en 31 januari 2009 nam Jos deel aan het Nederlands Kampioenschap Allround voor junioren. Hij eindigde daar als achtste in een veld van 28 deelnemers. Een uitstekende prestatie, vooral ook omdat hij hiermee een aantal jongens van Jong Oranje achter zich liet.

Op 22 februari jl. reed Jos zijn eerste 10 kilometer tijdens het Gewestelijk Afstandskampioenschap in Breda. Met een geweldige tijd van 15.05.00 won hij deze wedstrijd, reed een baanrecord en tevens zijn 13e clubrecord bij de
junioren-A.

 

 

Jos is goed bestand tegen druk en lijkt onder spanning zelfs beter te presteren. Hij ontwikkelt steeds meer een voorkeur voor de lange afstanden, is daar ook beter in en probeert zijn grenzen steeds weer te verleggen.

Of hij daar in het weekend van14 en 15 maart ook in slaagt, zal nog moeten blijken. Dan worden namelijk in Hoorn voor de eerste keer de Nederlandse Kampioenschappen Afstanden voor junioren gehouden.

Jos heeft zich hiervoor op maar liefst drie afstanden geplaatst: de 1000, 1500 en 3000 meter.

   

Zomertraining
Het schaatsseizoen eindigt eind maart. In april hebben de schaatsers rust, maar in de zomer gaan de trainingen vanuit het gewest natuurlijk weer door.

Jos: “Op dinsdag trainen we dan in de Drunense duinen en op vrijdag is het vaak lopen of krachttraining.

In de zomer is er een trainingskamp in Berlijn, waar dan zomerijs ligt. Verder ga ik in deze tijd als training ook fietsen in de Alpen.”
 

   
Jos doet veel aan wielrennen en zoals meer schaatsers is hij ook hier goed in. In oktober begint het schaatsseizoen weer. Zowel in de herfst- als in de kerstvakantie gaat Jos met het gewest een week op trainingskamp in Erfurt in Duitsland. Daar wordt getraind, maar er zijn ook wedstrijden.
   

Kostenplaatje en begeleiding
Het schaatsen van Jos vraagt veel van zijn ouders. Behalve de tijd die ze besteden aan het vervoer naar trainingen en wedstrijden, is het door de vele kilometers die ze hiervoor moeten rijden een vrij dure hobby.

Ook de schaatsen zijn kostbaar. Het zijn speciale schaatsen die zijn aangemeten, d.w.z. dat de schoenen naar de voeten gevormd zijn. Jos slijpt zelf zijn schaatsen.

Inmiddels heeft hij wel een aantal sponsors voor bijvoorbeeld zijn tas en kleding. Nieuwe (Dreumelse) sponsors zijn natuurlijk altijd welkom.

   

Jos let goed op zijn voeding. Hij eet gezond en volgens zijn moeder vooral véél. Hij heeft nooit grote blessures gehad, slechts wat kleine ongemakken. Soms worden die veroorzaakt door de gymles op school, want ook daarbij wil hij graag de beste zijn. Hij heeft begeleiding van een therapeut, die hem adviseert en die de blessures steeds snel heeft kunnen verhelpen.

 
 

Toekomst

Jos heeft zijn sport altijd goed met school kunnen combineren. “Ik zit op het Pax Christi College in Druten in 6-VWO en doe dus over een paar maanden eindexamen. Later wil ik biomedische wetenschappen gaan studeren, maar nog niet meteen. Het komende jaar wil ik me volledig op mijn sport gaan richten. Ik wil steeds beter worden en door een jaar lang al mijn tijd en aandacht aan het schaatsen te geven, wil ik kijken hoe ver ik kan komen.
 
Het mooiste zou zijn als ik in een opleidingsploeg kan komen, bijvoorbeeld van een commerciële ploeg. Ik wil graag de beste worden en aan een Europees Kampioenschap en een Wereldkampioenschap meedoen. Dat is mijn droom. Na afloop van dit schaatsseizoen ga ik met mijn trainer overleggen hoe we dit alles het beste kunnen gaan aanpakken.”
 
Jos, hartelijk bedankt dat je aan deze rubriek hebt willen meewerken en Tremele wenst  je heel veel succes in je verdere schaatscarrière en bij het verwezenlijken van je droom! We zullen je prestaties zeker blijven volgen!
 
 

Wilt u meer informatie over de prestaties van Jos, kijk dan eens op de volgende websites:

 
   
de schaatswebsite   de schaatsclub van Jos   seizoenstijden van Jos
 
Bericht 15 maart 2009

Het afgelopen weekend heeft Jos het NK afstanden junioren A gereden. Hij werd vierde op de 3 km. De 1500 meter liep niet zoals gehoopt; hij werd slechts elfde.

De  5 km ging echter fantastisch! Jos behaalde hierbij zilver in een geweldige tijd van 6.54.96. Het scheelde maar vijf honderdste van een seconde met de nummer 1!

Zou de opvolger van Sven Kramer al klaarstaan en komt deze uit Dreumel? De toekomst zal het leren! We houden u in ieder geval op de hoogte!.

Jos van harte proficiat namens Tremele met deze fantastische prestatie!

 

links: Jos de Vos (zilver)

Tremele © maart 2009

 

 
 
 

NK Junioren 2010: 4 PR's en 6e plaats voor Jos de Vos
een verslag van Lizet de Vos


Op 12 en 13 februari 2010 heeft Jos weer het NK junioren gereden. Door een hoge luchtdruk waren de omstandigheden niet optimaal. De ijsvloer daarentegen was wel goed.
 
 
Vrijdag was de eerste afstand de 500m. Ondanks een lastige wissel slaagde hij er toch in een persoonlijk record te rijden: 38.21. (zijn oude tijd was 38.35)
 
Daarna volgde de 3 km. Die ging goed in een tijd van 3.57.89. Weer een pr. (zijn oude tijd was 3.59.73).
 
 
Zaterdag werd de wedstrijd vervolgd met de 1500m. Voor Jos zijn gevoel liep deze afstand niet helemaal lekker. Toch reed hij weer een pr in een tijd van 1.54.60 (zijn oude tijd was 1.56.10).

Na 3 afstanden stond Jos in het tussenklassement op de achtste plaats. Daarna mocht hij de 5km rijden. (Alleen de eerste 12 van het tussenklassement mogen dat).
 
 
De 5km ging erg goed. Weer reed hij een pr in een tijd van 6.52.54 (zijn oude tijd was 6.54.96). Toen was hij helemaal leeg.

Jos is in het eindklassement als 6de geëindigd. Hier is hij erg tevreden mee. Hij heeft een prachtig toernooi gereden met 4 pr`s.

Met deze tijden heeft Jos nu 16 clubrecords op zijn naam staan. Dit alles is te volgen op www.vughtseijsclub.nl
 
Aankomend weekend gaat Jos naar de regioselectie voor het NK afstanden. Hij gaat daar de 500, de 1500 en de 3000m rijden. Het NK junioren afstanden wordt in het weekend van 19 maart in Hoorn gereden.
 
Op you tube staan ook enkele filmpjes van Jos. Op onderstaand filmpje zien we Jos in actie op de 1500m in Erfurt. (N.B. na de start valt het beeld even weg)
 

1500 meter in Erfurt

 

 

24 januari 2010: 500 meter in Breda

 

Meer weten? Word dan lid van "Jos de Vos" op Hyves!

 
 
 
 
 

Dreumelnaar Jos de Vos deelnemer aan NK Schaatsen Allround


Tremele ontmoette hem al in maart 2009 voor de rubriek "de hobby van......" Toen vertelde Jos de Vos dat het zijn droom was om als schaatser door te breken. Na het behalen van zijn VWO-diploma stortte hij zich volledig op het schaatsen en dat betaalt zich inmiddels uit. Hij mag op 27, 28 en 29 december  meedoen aan het NK allround in Heerenveen!!
 
Tijd voor een nieuw gesprekje met Jos. We bellen hem op en hij vertelt ons het volgende:

"In het afgelopen jaar heb ik - na het behalen van mijn VWO-diploma alleen nog maar getraind. Dat was een beetje weinig om de dag door te komen.

Daarom heb ik er dit jaar voor gekozen om 20 uur bij mijn vader in het bedrijf te gaan werken. Dat is lekker flexibel qua tijden. Ik kan het gemakkelijk regelen als ik een keer weg moet of wedstrijden heb.

Ik heb wel weer de ambitie om volgend jaar te gaan studeren maar dat is nog niet helemaal zeker. Ik wil iets gaan doen met biologie of biomedische wetenschappen."

foto: www.schaatsteamnino.nl

 
 
 
Tremele: Wat is er veranderd sinds je gestopt ben met studeren?
 
Jos: "Ik ben nu junior af en behoor dit jaar voor het eerst tot de neo-senioren. Ik zit nu bij een nieuw team en dat betekent dat ik regelmatig op trainingskamp ga. We trainen bijna elke week een keer in Heerenveen. Verder schaats ik zo'n vijf keer per week.

meer over het schaatsteam van Jos

Dus het is toch een stuk intensiever geworden. Ik ga daardoor nog steeds flink vooruit elk jaar. En dat merk je natuurlijk ook aan het feit dat ik nu mee mag doen aan het Nederlands Kampioenschap. Dat is een beloning voor het goede rijden. Vanaf kerstavond zit ik in Heerenveen in een hotel en ik blijf daar dan gedurende het toernooi. Ik zit daar samen met andere jongens uit schaatsteam Nino."
 
Tremele: Hoe luidt het programma tijdens het NK Allround?
 
Jos: " Op maandag 27 december wordt de 500 meter geschaatst. Dinsdag 28 december is de 5000 meter aan de beurt en op woensdag volgt dan de 1500 meter. Diezelfde dag mogen de beste 12 rijders ook nog de 10.000 km schaatsen. Er doen 24 schaatsers mee aan dit toernooi en een middenmootklassering zou super zijn. Ik ben als laatste toegevoegd en als je dan een aantal jongens achter je zou kunnen laten, dan zou dat geweldig zijn!
 
Tremele wenst Jos de Vos heel veel succes toe en hopelijk zullen heel veel Tremelaren zijn prestaties volgen.
De wedstrijden worden door de NOS dagelijks in beeld gebracht.
 

Tremele brengt u dagelijks verslag uit!

 
 
 
 

NK Allround - Dag 1: 500 meter


Het kan verkeren! Van de heren allrounders worden vandaag alle ritten uitgezonden, behalve.......juist, u raadt het al, de rit van Jos de Vos! Gods wegen zijn ondoorgrondelijk maar die van de NOS ook! Niks aan te doen. Hopelijk morgen beter wanneer Jos aantreedt voor de 5000 meter.

Toch werd Dreumel nog even vermeld. Mart Smeets stelde tijdens zijn gesprek met Erben Wennemars de huiskamervraag: "Waar ligt Dreumel?" Welnu, Tremele heeft de heren persoonlijk het antwoord gestuurd in de vorm van een link naar "Rondje Dreumel".
 
Jos werd vandaag op zijn eerste grote toernooi 19e met een tijd van 38.09. Tremele was natuurlijk benieuwd naar zijn reactie..........................
 

 

Met dank aan: Arno v.d. Bosch (montage)

 
Morgen, dinsdag 28 december, staat de 5 km op het programma. Deze afstand staat gepland om 16.33 uur, maar het is natuurlijk maar weer de vraag hoe de NOS daar mee om zal gaan.
Ons advies luidt dan ook: bekijk de ritten op internet via

 

Jos schaatst al in rit 2 tegen Maurice Vriend. De loting is te vinden op
 
 
 
 
 

NK Allround - Dag 2: 5000 meter


Een super prestatie leverde Jos de Vos vandaag op de 5 km. In de tweede rit kwam Jos uit tegen Maurice Vriend. Hij verloor weliswaar nipt maar haalde met zijn eindtijd van 6.38.19 maar liefst 14 seconden van zijn persoonlijk record af! 
Met deze tijd werd hij vijftiende van de 24 deelnemers. In het tussenklassement is Jos nu gestegen van de negentiende naar de zeventiende plaats.
 
Tremele belde vlak na de wedstrijd met Jos en sprak met hem over de 5 km en zijn realistische verwachtingen voor de dag van morgen.........
 

telefoongesprek met Jos de Vos
 
Uitslag 5000 meter algemeen klassement na dag 2
 
 
 
 
 
 

NK Allround - Dag 3: 1500 meter


Jos de Vos reed vandaag de 1500 meter en besloot met een persoonlijk record zijn eerste NK allround. Jos van Koolwijk belde hem op en keek samen met zijn naamgenoot terug naar het toernooi.......

 

 

Met dank aan: Arno v.d. Bosch (montage)

 

artikel uit De Gelderlander, 30 december 2010.

 

 
 
 
 
 
 

NK Afstanden  2011- 5000 meter


Tijdens het NK Afstanden  op 4 november 2011 in Heerenveen mocht Jos de Vos deelnemen aan de 5000 meter.  In de derde rit schaatste Jos tegen Maurice Vriend.

Volgens eigen zeggen kwam hij niet lekker in zijn ritme. Halverwege de rit lag hij op flinke afstand maar uiteindelijk sloeg hij in de laatste ronden zijn slag: hij versloeg zijn tegenstander en finishte met een mooi persoonlijk record in 6.36.70. In een veld van 23 deelnemers eindigde Jos als 17e. Een mooi resultaat voor de jonge Dreumelnaar.

Jos is weer een ervaring rijker en gaat weer verder voor de volgende wedstrijd:  Holland cup 2 in Assen.

 
 
 
 
 
 

NK Allround 2012 - Heerenveen


Op 4 en 5 februari mag Jos de Vos meedoen met het NK Allround in Heerenveen! Kom Jos aanmoedigen in Thialf.

Kaarten te koop via www.schaatsen.nl  of in een Primera winkel (Druten).

Of Jos op tv komt is niet zeker maar alle ritten zijn wel op internet te volgen via www.schaatsen.nl/kpn-nk-allround-2012 . Hier kan je alle informatie vinden voor w.b. deze wedstrijd. De wedstrijd begint op beide dagen om 12.00 uur.

Kijk ook eens op Jos zijn site: www.josdevos.nl  voor al het laatste nieuws!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tweemaal Nederlands kampioen afstanden bij de neo


Jos de Vos heeft zich weten te plaatsen voor het  NK Allround 2012 in Heerenveen op 29 en 30 december 2012! Kom Jos aanmoedigen in Thialf.

Kaarten te koop via schaatsen.nl of in een Primera winkel(Druten).

Of Jos op tv komt is niet zeker maar alle ritten zijn wel op internet te volgen via www.schaatsen.nl/kpn-nk-allround-2013 Hier kan je alle informatie vinden voor w.b. deze wedstrijd. De wedstrijd begint op zaterdag om 12.15 uur en op zondag om 13.15 uur.

Kijk ook eens op Jos zijn site: www.josdevos.nl  voor al het laatste nieuws
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Twee maal Nederlands kampioen bij de neo-senioren


Jos de Vos is in het weekend van  9 en 10 maart in Groningen twee keer Nederlands kampioen geworden bij de neo-senioren. Dat is een kampioenschap voor de leeftijdscategorie 19 t/m 23 jaar. Hij werd kampioen op de 1500m en de 10 km.

Kijk voor meer informatie op zijn site: www.josdevos.nl  voor een uitgebreid verslag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O.K.T. Heereveen 2013


Jos nam deel aan het OKT in Heereveen maar richt zich op de Olympische Spelen in 2018.

bron: de Maas en Waler Sport, 27 december 2013