Tineke van Osch is:

schilderen


“Ei-tempera”, “Encaustic”, “Punische was”. Het zijn niet-alledaagse termen die de meeste mensen waarschijnlijk niet zullen kennen en waar men ook niet meteen aan denkt bij een hobby als schilderen.  Het zijn oude schilderstechnieken en Tineke van Osch weet er veel over te vertellen. Tremele ging in Kerkdriel bij haar op bezoek. 

 
Tineke is geboren en getogen in Dreumel in de Hofhooistraat. Als kind tekent ze al veel en graag. Veel speelgoed is er niet in huize van den Boom, maar potloden en papier zijn altijd aanwezig. Ook als Tineke opgroeit, blijft ze haar hobby uitoefenen.

Schilderles in Kerkdriel
In 1983 trouwt ze en gaat in Kerkdriel wonen. Ze blijft interesse houden in tekenen en schilderen en in 1994 besluit ze les te nemen bij kunstenaar Wim van Oss, in Kerkdriel.

Tineke vertelt: “Tijdens deze lessen begonnen we met aquarelleren, maar dat vond ik niks. Later stapten we over op olieverf en dat bleek veel beter bij mij te passen.”

 

“Op een gegeven moment kreeg ik toch het gevoel dat ik niets meer kon leren tijdens de lessen in Kerkdriel. Ik wilde een nieuwe uitdaging. Ik volgde een jaar lang schilderles in Nijmegen, maar ook daar vond ik niet de uitdaging waarnaar ik op zoek was.”

 

Oude schilderstechnieken
Tot ze in 2005 in een krantje een advertentie tegenkomt over cursussen “oude schilderstechnieken” in Den Bosch. Samen met een vriendin gaat ze kijken op een open dag. Tineke: “Wat ik daar zag, sprak me meteen enorm aan en ik besloot deze cursussen te gaan volgen.

Oude schilderstechnieken bestaan uit de volgende onderdelen: olieverf, punische was, ei-tempera en encaustic. Het zijn technieken die al eeuwenoud zijn.

Het houdt vooral in dat alles zélf wordt gemaakt, van verf tot  glaceermiddel, tot preparatie van de doeken. En dit alles met natuurlijke elementen en grondstoffen.

De kleuren zijn daardoor heel bijzonder en dat spreekt me vooral erg aan. Het is heel tijdrovend en wel heel wat anders dan een schildersdoek en tubes verf in de winkel kopen. De manier waarop je werkt lijkt af en toe wel op koken; het zijn soms net recepten uit een kookboek die je staat te bereiden.”

Na de koffie en thee neemt Tineke ons mee naar haar eigen atelier, dat ze sinds 7 jaar heeft in de voormalige kantine van de kwekerij die haar man runt. Ze laat ons haar werken zien en geeft uitleg over de verschillende technieken.

 

Encaustic
Bij deze techniek wordt de verf gemaakt van gedroogde bijenwas in poedervorm.

Deze wordt in een pannetje op een elektrisch plaatje verwarmd en er wordt pigment (kleurstof) toegevoegd. Met de verf die zo ontstaat moet snel gewerkt worden, omdat deze snel uithardt.

 
Punische was
Hierbij wordt de verf gemaakt van bijenwas die door een bepaald proces verzeept is.

Daar gaat pigment bij als kleurstof en dan is de verf klaar voor gebruik.

Deze hoeft dus niet verwarmd te worden. Deze verf is ook langer houdbaar.

 

Olieverf 
Een verfsoort, bestaande uit pigment en een bindmiddel, bijvoorbeeld lijnolie.

Bij deze techniek worden veel dunne lagen verf opgebracht, die tussendoor lang moeten drogen. Tineke werkt graag met olieverf.

Ei-tempera
Voor het maken van deze verf wordt de eierdooier van een gewoon kippenei gebruikt. Er mag absoluut geen eiwit bij zitten. De dooier gaat met gedestilleerd water en een paar druppels azijn in een potje en wordt dan goed geschud.
 
Op het palet wordt een basispasta van pigment met gedestilleerd water aangebracht. Hieraan wordt de eiermassa toegevoegd. Goed mengen en de verf is klaar.

Door het gebruik van ei is deze verf niet lang houdbaar, slechts enkele dagen. Nadeel van deze techniek is dat er geen diepte mee geschilderd kan worden.
Soms combineert Tineke ei-tempera met olieverf.

 

Tineke zegt: “Schilderen is veel kijken en proberen. Het is een uitdaging en voor mij een vorm van ontspanning.

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, van plaatjes of foto’s, maar ook uit de gewone, eenvoudige dingen om me heen.

Ik hoop me ook in de toekomst met het schilderen te blijven ontwikkelen.”

Wilt u meer weten, kijk ook eens op Tineke’s website:

 
Tineke, hartelijk bedankt voor ons gesprek en je medewerking. Wij wensen je nog heel veel succes en plezier met je hobby!
 

Tremele © april 2009