Niek van den Boom is:

het kweken van brugmansia’s


 

Aan de Boezemweg, op wat een van de mooiste plekjes van Dreumel moet zijn, woont Niek van den Boom met zijn vrouw Joke. Een van de hobby’s van Niek is het kweken van kuipplanten, en dan vooral brugmansia’s.

Niek vertelt: “Zo’n tien jaar geleden kreeg ik mijn eerste stek van Paul Lagarde en sindsdien ben ik verkocht. Na die ene stek verzamelde ik meer soorten brugmansia’s en stek ik ook zelf ieder jaar nieuwe planten.” Het resultaat is een indrukwekkende verzameling van reusachtige planten. Ze staan rondom het hele huis in grote potten.  
 

   

De brugmansia is afkomstig uit tropische gebieden in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Dit betekent dat de plant in ons land niet winterhard is en dus binnen moet overwinteren. Niek gebruikt daarvoor zijn garage.

Voor de eerste nachtvorst snoeit hij alle planten terug tot een hoogte waarop ze in de garage passen en dan zet hij ze met behulp van een karretje binnen.

 

’s Winters hebben de planten weinig verzorging nodig, alleen heel af en toe wat water om niet uit te drogen. Niek: “Tijdens de afgelopen strenge winter zijn er toch wat planten bevroren. Daarom heb ik de garage nu geïsoleerd.”

In de lente, als de kans op nachtvorst voorbij is, mogen alle planten weer naar buiten. Het is een heel werk voor alles op zijn plek staat.

“Het is zelfs weleens gebeurd dat ik alle planten al buiten had staan en er toch nachtvorst voorspeld werd. Toen heb ik alles maar weer naar binnen gesjouwd.”

 

Zodra het wat warmer wordt, gaan de planten weer uitlopen. Aan de kale stammen verschijnen nieuwe takjes.

Dit is ook de tijd om stekken te nemen. Niek snijdt deze van de planten, doopt ze in stekpoeder en zet ze in kleine potjes, zodat hij het volgend jaar er weer een aantal nieuwe planten bij heeft.

 

 
 
De planten hebben in de lente en zomer vrij veel verzorging nodig. Ze groeien dan erg hard.

Niek zegt: “Zeker als het droog en warm weer is, geef ik de planten twee keer per dag water.

Dan gaat er zowel ’s morgens als ’s avonds wel een gieter water per plant bij. En een keer per week krijgen ze vloeibare mest.”

 

 
In juli verschijnen de eerste bloemknoppen en in augustus hangen de planten vol met bloemen, in wit, geel of roze. Het is dan ook goed te zien hoe de brugmansia aan zijn Nederlandse naam “engelentrompet” komt. Ook heeft Niek een soort met dubbele bloemen. De bloemen ruiken heerlijk, vooral ’s avonds is de geur het sterkst.
 

   

“Ik laat mijn planten vrij hoog worden. Want omdat de bloemen van de brugmansia hangen,  kijk je dan mooi van onder af in de bloemen. Dat vind ik het mooiste.

Een nadeel van die hoge planten is wel dat ze veel last hebben van harde wind of een onweersbui. Daarom bind ik ze waar het mogelijk is vast, of ik steek een stok door de pot heen in de grond.

Ook een hagelbui kan veel schade aanrichten. Na zo’n bui zitten de gaten in de bladeren.”  

   
Behalve brugmansia’s kweekt Niek nog vele andere planten in zijn tuin, waaronder clivia, hortensia, fuchsia en solanum. Het is dan ook een zee van bloemen rondom huize van den Boom.
   

 

 

Niek, hartelijk bedankt voor je medewerking aan onze rubriek. We wensen je nog veel succes en heel veel plezier met je planten.
 

Tremele © september 2009