Toon van Rooij is:

drummen


Hoe het begon

Muziek is zijn hobby; drummen is zijn passie, al zijn hele leven. Toon van Rooij is nu 56 jaar, maar drumt al sinds zijn vierde jaar. Hij vertelt: “Ik was de jongste thuis van een groot gezin. De oudsten hadden al verkering. De vriend van mijn zus leerde mij drummen, op een blikken trommeltje. Van Sinterklaas kreeg ik toen mijn eerste trommel met echte vellen.” Zo begint een liefde voor het drummen die nooit meer over gaat.

Op negenjarige leeftijd gaat Toon bij de drumband, maar hij mag dan nog niet meelopen. Hij is nog te klein om de rest van de harmonie bij te houden. Vanaf zijn elfde jaar is hij groot genoeg om in de pas te blijven en mag hij meedoen met de drumband.

Toon heeft de muzikaliteit van zijn vader; die is bekend als koordirigent, maar is ook bij de harmonie en speelt meerdere instrumenten. Als Toon zestien jaar is koopt hij zijn eerste echte drumstel, samen met zijn vader. Hij heeft dan een leeftijd waarop de interesse voor de harmonie vermindert, ook omdat zijn muzieksmaak dan uiteraard veranderd is.

 

Underdog
In 1970 komt Toon in zijn eerste bandje: Underdog. Ze spelen hardrockmuziek en blues, bijvoorbeeld van Deep Purple en The Rolling Stones. Regelmatig treden ze op, zoals in zaal ’t Centrum (toen nog Grad Lamers), op de camping in Heerewaarden, in Oijen,Tiel en in Beneden - Leeuwen. Kortom in Maas en Waal, de Betuwe en West Brabant.

 

Na vijf jaar komt er een einde aan het bestaan van Underdog. De bandleden zijn uit elkaar gegroeid en gaan hun eigen weg.

Toon zegt: “Ik verkocht toen mijn drumstel en speelde een aantal jaren niet. Ik had destijds al verkering met Fia, we trouwden en later werden onze kinderen geboren. Mijn aandacht ging toen naar ons gezin uit.”

 
   

Drugstore

 

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en rond 1982 gaat Toon weer bij een band spelen: Drugstore. Deze band speelt in het begin Hawaiiaanse muziek. Later komen daar steeds meer andere liedjes bij, tot ze op een gegeven moment overstappen naar countrymuziek. Drugstore heeft ook een zangeres. Ze treden zeer regelmatig op, zo’n acht tot tien keer per jaar.

Stingray
Bijna twintig jaar lang speelt Toon in Drugstore, maar in 2003 maakt hij de overstap naar een andere band: Stingray. Dit is een Drutense top-100 band. Ze spelen diverse muziekstijlen, bijvoorbeeld funk en pop van de jaren zeventig tot modern.

 

BlowSmoke
De huidige band van Toon heet BlowSmoke. Hij speelt hierin sinds 2007.

Deze band komt uit Zaltbommel en omstreken en is een coverband. Ze spelen top-100 muziek.

Hun repertoire omvat nummers van o.a. Kane, De Dijk, Red Hot Chili Peppers, Rush, Metallica, Iron Maiden en U2.

 

 

BlowSmoke bestaat uit vijf personen:  een toetsenist, een sologitarist, een basgitarist, een drummer en een zanger. Ze repeteren elke zaterdagochtend in hun studio in Zaltbommel. Ze hebben hun eigen geluidsapparatuur en lichtshow.

Ze treden af en toe op. Het zou vaker mogen, maar het is voor bands tegenwoordig wel steeds lastiger om aan optredens te komen.

BlowSmoke heeft een CD opgenomen die wordt gebruikt voor promotie. Ook op hun website zijn de liedjes te beluisteren. Er zijn ook plannen voor een DVD, omdat beeldmateriaal  beter werkt als promotiemateriaal. Toon: “Het mooie aan optreden is de uitdaging om het publiek mee te krijgen. Als dat lukt, als een zaal compleet uit zijn dak gaat, geeft dat een geweldige kick. Dat is fantastisch!”

   
 

Favoriet
Toon heeft geen specifieke favoriete muziekstijl. Hij kan veel muzieksoorten waarderen, van rock tot blues, maar bijvoorbeeld ook klassieke muziek. “Een echt favoriet liedje heb ik ook niet, maar nummers waarbij ik helemaal los kan gaan als drummer zijn natuurlijk wel speciaal. Ik speel ook gitaar, heb zelf ook een gitaar, maar de drums zijn absoluut mijn favoriete instrument. Ik kan niet uitleggen waarom, dat zit gewoon in mijn hart.”

 

Toon drumt elke dag. Wegens ruimtegebrek thuis heeft hij een drumstel in Beneden Leeuwen staan. Daar gaat hij elke week oefenen. Dit is een uitgebreid Pearl drumstel met dubbele basdrum, wat hij meeneemt voor een optreden.

“Daarvoor heb ik zelf een kist gebouwd waar het hele drumstel in past. Dat is tevens een podium van 2,3 meter breed en 1,85 meter diep.

Die kist rijd ik zo het podium op en dan kan ik in een half uur het hele drumstel opbouwen.” Zijn andere drumstel, Hayman, staat in de studio in Zaltbommel voor de repetities.

   

Oefenen
Thuis heeft hij een drumpad, een elektronisch drumstel.  “Daar speel ik elke dag wel een uur op, om technieken te oefenen. Vooral als ik me lekker voel, vind ik het heerlijk. Je kunt er je kop mee leegmaken, het geeft energie.

Veel mensen denken dat je de agressie goed kwijt kunt in het drummen, maar dat is beslist niet waar. Als ik niet lekker in mijn vel zit kan ik niet lekker spelen. Meestal begin ik er dan niet aan. Gelukkig heb ik daar weinig last van.”

 

   

Toon vertelt tot slot: “Ik had vroeger eigenlijk best beroepsmuzikant willen worden, maar ik had geen zin om te leren. Ik wilde niet naar de HBS om zo naar het conservatorium te kunnen. Ik heb recent nog 4 jaar les gehad van een beroepsconservatorium drummer. Die heeft me nog ontzettend veel bijgeleerd. Ik heb het op mijn eigen manier gedaan en heb nu via een omweg toch veel bereikt. Ik hoef er nogal niet van te eten.”

 
klik voor meer informatie over de band van Toon op het logo:

 

Toon, hartelijk bedankt voor je enthousiaste medewerking aan deze rubriek. Tremele wenst je heel veel succes met je muzikale toekomst.

Tremele © november 2009