Tom Cruijsen is:

de brandweer


Als jongen van een jaar of 15 raakte hij geïnteresseerd in het werk van de brandweer. In 2006 werd hij door een aantal leden van de brandweergroep Dreumel gevraagd om ook lid te worden. Nu in 2010 is Tom Cruijsen (25 jaar) hoofd-brandwacht en praat hij met Tremele over zijn hobby.

 

“Ik zie het wel als een hobby, maar dan wel een hele serieuze hobby. Bij gevaarlijke situaties moet je wel op elkaar kunnen vertrouwen. Flauwekul maken is er dus niet bij!”

 

We ontmoeten Tom in de nieuwe brandweerkazerne tijdens de wekelijkse oefenavond. In de afgelopen drie jaar heeft hij diverse opleidingen gevolgd waardoor hij nu volwaardig lid van de brandweer groep Dreumel is. 

In het eerste half jaar oefende hij met de andere leden elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur op de kazerne in Dreumel. Dat veranderde toen hij in september 2006 aan de driejarige cursus begon.

Deze werd in Nijmegen gehouden en elke week ging Tom met jongens van de groep Beneden-Leeuwen  daar naartoe. De wekelijkse oefenavond mocht hij laten schieten. Al het leerwerk hield hem gedurende die jaren gemiddeld ook nog een avond per week bezig.

   

“Ik vond het best wel zwaar want je moest veel leren,” aldus Tom. “En als je een praktijkman bent zoals ik, valt dat bepaald niet mee.”

In het eerste cursusjaar leerde hij over het werken met ademlucht en brandbestrijding en kreeg hij de rang aspirant-brandwacht.

In het tweede jaar volgde hij de cursus ”hulpverlening en ongevallen”. Het laatste jaar volgde Tom de modules “Organisatie”, “Leiding geven” en “Gevaarlijke stoffen”.

 

 

De opleidingen bestonden uit veel theorie maar ook uit realistisch oefenen. Dat gebeurde het eerste jaar in Ambtdelden in de Achterhoek. Uiteindelijk werd hij bevorderd tot hoofd-brandwacht.

Op de vraag wat hem nou vooral aantrekt bij de brandweer, antwoordt hij: “Ik houd van afwisseling. Bij de brandweer gebeuren onverwachte dingen.

Nooit is een situatie hetzelfde. Het ene moment ruk je uit om een koe uit de sloot te halen, het andere moment assisteer je bij een aanrijding of blus je een brand.”

Tom heeft wel zijn voorkeuren bij het brandweerwerk: “Ik vind het werken met ademlucht interessant. Je gebruikt dat wanneer je bijv. een huis moet verkennen op zoek naar slachtoffers."

Hij vindt het ook leuker om praktische oefeningen te doen dan theorielessen te volgen. Ook is hij niet bang om beslissingen te nemen en initiatief te tonen.

 

 

 

Dat laatste is ook duidelijk te merken tijdens de oefenopdracht van deze avond. Hij behoort tot de uitrukploeg die opdracht krijgt een aantal personen uit een gecrasht voertuig te bevrijden. Net als alle anderen doet hij professioneel zijn werk, luistert naar de opdrachten en voert deze nauwgezet uit.

 
   

Hoewel hij de jongste van de groep is heeft hij wel degelijk het gevoel dat hij er echt bij hoort. “Het is een heel gezellige groep en ik voel me echt geaccepteerd.

Het zou fijn zijn als er wat meer jongeren van mijn leeftijd bij zouden komen. Dat is goed voor de verjonging van de brandweergroep."


 
   
De minimale leeftijd om lid te worden van de brandweer is 18 jaar. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:
·         een goede lichamelijke conditie;
·        
het moet klikken met de rest van de groep want in tijden van nood moet je wel op elkaar aan kunnen;
·         je moet  overdag beschikbaar zijn om bij calamiteiten uit te kunnen rukken;
·         je moet bereid zijn om cursussen te volgen.
 

Er wordt wel eens gezegd dat brandweermannen goed verdienen, maar dat is een fabeltje. “Als ik  moet uitrukken krijg ik daar wel een vergoeding voor omdat ik weg ben van mijn eigen bedrijf, maar……. dat bost echt niet bij!” zegt hij glimlachend.

Tom, bedankt voor je medewerking aan onze rubriek. We wensen je nog veel succes en plezier met je hobby en hopen dat je oproep aan de jongeren in Dreumel navolging zal krijgen!

 

Tremele © maart 2010