Willy en Bas van Wezel is:

toneel


Toneelvereniging Durvuttis bestaat dit jaar vijftig jaar en viert dat in oktober met een bijzondere voorstelling: Rooie Sien. De huidige voorzitter is Willy van Wezel. Maar Willy is ook acteur, net als zijn zoon Bas. Tremele bezocht vader en zoon voor een gesprek over hun gezamenlijke hobby.

 

Hoe het begon
Willy begon met toneelspelen in 1992. Zijn eerste rol was in het stuk “Alleen op de wereld en Co”.  

Hij vertelt: “Ik hielp bij Durvuttis al zo’n drie jaar mee met het bouwen van het decor. Frits van Rooij was destijds regisseur en hij vroeg me op een gegeven moment of ik het niet eens een keer aan de andere kant van de schermen wilde proberen. Dat leek me niks, ik had er ook nog nooit aan gedacht. Maar na lang aandringen van Frits heb ik me laten overhalen en vanaf toen was ik verkocht.”

 

De eerste rol van Bas was in het toneelstuk “Op hoop van zegen”, in 2006. Hij speelde toen Barendje.

Bas zegt: “Dat was eigenlijk heel toevallig, want tijdens een vergadering hier bij ons thuis bleek dat ze nog een jong iemand zochten en vroegen ze mij. Ik vond het leuk en wilde het wel proberen. Sindsdien heb ik ieder jaar meegedaan.”

De rollen en de kick van toneelspelen
De club telt momenteel 23 leden en een aantal gastleden.

Het is afhankelijk van het gekozen stuk wie er allemaal een rol krijgt, want niet elk jaar is een rol beschikbaar voor iedereen. Ook Willy sloeg dus soms een jaar over.

Hij speelde vaak een wat kleinere rol, en meestal was dat een typetje. “Dat vind ik leuk, daar kun je je eigen invulling aan geven. Het leukst van toneelspelen vind ik dat je in de huid van iemand anders mag kruipen. Je stapt uit je dagelijkse rol in je toneelrol en dat is geweldig.”

 

  1992: Willy in zijn eerste rol als Strijker (een muzikant) in het stuk “Alleen op de wereld en Co”.  
 
   

Willy was de eerste jaren flink zenuwachtig voor een voorstelling, maar dat is minder geworden in de loop der jaren. “Als je toneelspeelt, moet je soms over een grens. Je moet je schroom en gęne opzij zetten. De regisseur helpt daar natuurlijk bij. Soms neemt hij tijdens een repetitie jouw rol even over en laat op die manier zien hoe je je rol goed kunt spelen.”

Bas speelde ook al wat grotere rollen. “Ik heb niet zo’n last van zenuwen, ik hou juist van die spanning die je van tevoren hebt. En dan de voldoening na afloop van een voorstelling, als alles goed gelukt is, dat is het leukst. Dat geeft echt een kick.”

Bas woont in Eindhoven en studeert daar bouwkunde. “Mijn sociale leven speelt zich dus grotendeels af in Eindhoven. Vandaar dat ik het leuk vind om door het toneel toch nog een binding met Dreumel te houden. Ik kom op dinsdag- en woensdagavond  graag naar huis voor de repetities.”

 

 

2006: Willy als Daantje en Bas als Barendje in het stuk “Op hoop van zegen”.

 
     

De stukken
Willy: “De leescommissie bestelt elk jaar zo’n tien boekjes met toneelstukken en selecteert daar twee of drie stukken uit. De regisseur bepaalt dan uiteindelijk welk stuk dat jaar gespeeld zal worden.

Vaak is het een blijspel, want de ervaring heeft inmiddels geleerd dat dit bij het Dreumelse publiek het beste aanslaat. Een blijspel lijkt makkelijk te spelen, maar is juist moeilijker dan een serieus stuk, omdat de timing heel belangrijk is.”

In het voorjaar start men met leessessies, waarbij het stuk alleen hardop wordt doorgelezen. Dan worden de rollen verdeeld. En na maanden van repeteren volgen dan jaarlijks in oktober of november de voorstellingen, waarbij de club behalve in ’t Centrum in Dreumel ook in Alphen een voorstelling verzorgt.

 

Rooie Sien
Dit jaar is dus gekozen voor Rooie Sien, een stuk dat pas sinds kort beschikbaar is voor het amateurtoneel. Durvuttis is dus een van de eerste amateurverenigingen die het zal spelen.

Willy zegt: “We wilden in verband met ons jubileum graag iets extra’s doen, vandaar dat voor dit stuk is gekozen. Het vormt natuurlijk een flinke kostenpost, vooral door de draaischijf waarop het publiek komt te zitten. En ook het huren van de kostuums kost natuurlijk veel geld. Gelukkig hebben we van diverse instanties subsidie ontvangen en zo hopen we voor Dreumel een bijzondere voorstelling neer te kunnen zetten.”

Kledingrepetitie "Rooie Sien" Bas in actie tijdens een repetitie van "Rooie Sien"
 

De toekomst
Vader en zoon zijn het erover eens dat ze lekker verder gaan met amateurtoneel. “Wij hebben niet de ambitie om hogerop te gaan. We vinden het geweldig om ieder jaar voor Dreumel een mooie uitvoering te geven, dat is onze drijfveer. Want hoewel toneelspelen best inspannend is, is het vooral heerlijk ontspannend.”

 
Willy en Bas, hartelijk bedankt voor het gesprek. Tremele wenst jullie en alle andere mensen van Durvuttis heel veel succes en plezier tijdens de uitvoeringen van Rooie Sien.
 

Tremele © oktober 2010