Wim Kusters is:

het maken van kerststallen


Een passie voor Kerst, zo mag je de hobby van Wim Kusters wel noemen, en dan vooral voor kerststallen en beeldengroepen. In zijn huis, maar ook in de tuin, is een  aantal ingerichte kerststalletjes te vinden, in verschillende soorten en maten.

 

De meeste stallen zijn door hem zelf gemaakt. Zo’n acht à negen jaar geleden begon hij met deze hobby. Wim vertelt: “Ik heb jarenlang appels geplukt en toen ik destijds zag dat een boomgaard gerooid werd, viel me de mooie vorm van de stammetjes met zijtakken op. Ik zag daar iets in. Ik heb een aantal boompjes meegenomen en zo is het begonnen.”

 

     
 

Wim gebruikt een deel van de stam met een aantal zijtakken. Eerst moet dit hout een jaar lang drogen, zodat het krimpt. De zijtakjes worden soms verder naar beneden gebogen zodat het totaal een mooie vorm krijgt. Deze stukjes boom vormen de basis van de kerststallen die Wim ervan maakt.

Als verder materiaal gebruikt hij bijna alleen afvalhout. “Ik verzamel het hele jaar door materiaal, zie overal wel iets in dat ik ooit kan gebruiken. Dat kan hout zijn, maar ook riet, of takken van struiken. Ik heb altijd een snoeischaar in mijn fietstas. Ook verzamelde ik jaren geleden op Nieuwjaarsdag in het dorp de achtergebleven stokjes van vuurwerk. Zelfs dat is mooi materiaal om te verwerken.”

 

     

De stalletjes die Wim maakt lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar zijn toch allemaal verschillend, omdat elke basis natuurlijk anders is. Geen boompje is hetzelfde.

 

In het maken van een stal zit heel veel werk, wel zo’n veertig uur per stal. Het moge dus duidelijk zijn dat Wim heel wat tijd doorbrengt in zijn werkruimte, op de zolder van zijn garage.

Hij besteedt ook veel aandacht aan de details, maakt zelf allerlei kleine accessoires die hij in de stal verwerkt, zoals een laddertje, een put, een vuurplaats, of gereedschappen als een kruiwagen, bezems of gaffels.

Wim zegt: “Ik maak per jaar wel zo’n tien nieuwe stallen. Adverteren doe ik er niet mee, de mensen weten me via mond-tot-mondreclame te vinden. Mijn stallen staan inmiddels in vrijwel elk dorp van Maas en Waal en zelfs ver daarbuiten.”

Ieder jaar na 5 december breekt voor Wim een mooie tijd aan, want dan gaat hij aan de slag om her en der door zijn woning en tuin verspreid de mooiste creaties te maken. Het liefst begon hij al eerder, maar op verzoek van zijn vrouw wacht hij tot na Sinterklaas.

De verzameling breidt zich nog steeds uit en bestaat uit beeldengroepen van allerlei materialen, als hout, porselein of tin.

De eerste beeldengroep van Wim en zijn vrouw Mien, na hun huwelijk gekocht bij Piet en Nelly van Rossum, heeft buiten een mooi plekje achter glas.

 

 

Ook de boomstammetjes die nog moeten drogen om volgend jaar in stalletjes verwerkt te worden, zijn gebruikt als versiering van een stal. Daar heeft Wim namelijk de omlijsting van gemaakt van een nieuw stalletje buiten.

Het pronkstuk van de verzameling staat in de serre. Wat begon als “gewone” zelfgemaakte kerststal, is inmiddels in de loop der jaren uitgebreid tot een landschap van drie verdiepingen, met vele lampjes, hoekjes, dieren en vol verrassende details. Eigenlijk is deze “stal” nooit af, want nog steeds vindt Wim wel ergens wat diertjes die nog een plekje krijgen.

 
   
   
   
   

“Een vierde verdieping zit er niet in, want het bouwwerk op zich is nu wel af. En bovendien, hoger kan ik niet meer gaan, want dan past de piek niet meer op de kerstboom. Ik ga gewoon verder met het maken van andere stalletjes.”

   

Oproep
“Graag zou ik via deze weg een oproep willen doen. Mochten er mensen zijn die een kerstbeeldengroep hebben waar ze niets meer mee doen, of die ze misschien zelfs weg willen gooien, dan neem ik die graag over. Ik kan deze dan eventueel doorgeven aan andere mensen die nog geen beeldengroep hebben en hen er zo een plezier mee doen.”

   

Wim, Stichting Tremele bedankt je hartelijk voor je gastvrijheid en je uitleg over je hobby. Wij wensen jou en je vrouw Mien hele fijne Kerstdagen toe en hopen dat je nog lang plezier mag beleven aan je hobby.

   

Tremele © december 2010