Expositie Jan van Dinter

Bezoekerscentrum Heerewaarden (tot eind november)


Zoals velen wel zullen weten verzamelt Jan van Dinter alles wat met Dreumel te maken heeft. Stichting Tremele heeft al veelvuldig gebruik mogen maken van foto's en gegevens uit het omvangrijke archief.

Daarnaast verzamelt Jan ook nog tal van andere dingen. Twee ervan staan centraal tijdens een expositie in het Bezoekerscentrum in Heerewaarden.

Mammoet
Bij toeval kreeg Jan halverwege de jaren '60 een mammoetkies in bezit. Deze was gevonden tijdens baggerwerkzaamheden in de Maas. Daarmee was de interesse voor dit gigantische dier gewekt en begon hij met verzamelen.

   
In het bezoekerscentrum liggen zo'n 20 onderdelen tentoongesteld zoals kaken, halswervels en slagtanden. Alle onderdelen zijn gevonden in Maas en Waal. Een aantal onderdelen kreeg Jan in bezit door te ruilen.
 
In dezelfde tijd ontstond een andere hobby. Tijdens vakanties met het gezin begon hij met het verzamelen van fossielen en schelpen. Deze zocht hij ondermeer in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Door koop en/of ruil groeide de verzameling.
 
Deze schitterende collecties zijn sinds deze maand te bewonderen in het Bezoekerscentrum (zie ook: www.degroterivieren.nl ). De expositie duurt tot eind november. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen actief aan de slag door zand te gaan zeven en te zoeken naar schelpjes. Of ze kunnen als echte archeologen met de hamer en beitel aan de slag. Gevonden fossielen kunnen vervolgens onder een microscoop bekeken worden.
 
Hieronder volgt een fotoverslag.........
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
artikel De Waalkanter