4 mei 2009

kinderen staan stil bij het verleden en het heden


Vandaag vond weer de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Tremele was aanwezig bij zowel de herdenking bij fort St. Andries als in Dreumel zelf. Bij beide herdenkingen is de Dreumelse schooljeugd actief betrokken. Ook op de basisschool wordt een maand lang aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog
 
Oorlogsproject
Op basisschool "De Oversteek" werken de leerlingen van groep 8 elk jaar aan een project over de Tweede Wereldoorlog. "De meeste leerlingen vinden geschiedenis maar een saai vak", vertelt Jos van Koolwijk, leerkracht van groep 8. "Dat ligt ten dele aan de onderwerpen en misschien ook aan de manier waarop de leerkracht het brengt. Maar als de periode van de Tweede Wereldoorlog aan bod komt, dan is iedereen een en al aandacht.
 

Ik heb ze wel eens gevraagd waar die interesse vandaan komt en dan zeggen ze dat het veel dichter bij ze staat dan bijv. de Tachtigjarige Oorlog. Je kunt dat ook merken aan de betrokkenheid bij de lessen. Ze hangen aan je lippen en zijn serieus met de opdrachten bezig."

De leerlingen gaan ook in groepjes aan de slag. De onderwerpen variëren van Anne Frank en de Hongerwinter tot monumenten in Dreumel, het leven tijdens de oorlog, enz. Een andere groep bereidt het spel "het snelle oordeel" voor. Een spel over vooroordelen en tolerantie, met aansluitend een discussie.

 

Verder nemen een aantal groepjes interviews af bij Dreumelse mensen.De inwoners vertellen over hun oorlogstijd of over hun betrokkenheid bij activiteiten en monumenten.

 
  L-R: Eduard Vink vertelt Aukje, Lars, Dyanne en Stijn over zijn tijd bij de Stoottroepen  
Eduard Vink in het uniform van de Stoottroepen
   

L-R: Perry, Maik, Julia en Roos op bezoek bij Karin de Vree. Zij vertelt de kinderen over de activiteiten van het Oranjecomité en de dodenherdenking op 4 mei.

  Het Oranje comité organiseert jaarlijks de Dodenherdenking op 4 mei  
   
  L-R: Yvonne Dijkslag en Adrie de Kleijn werden geïnterviewd door Simone, Biaggi, Ilse en Mark over hun betrokkenheid bij het monumentje aan de Waaldijk.  
  Monument aan de Waaldijk, ter nagedachtenis aan de Canadese soldaten Moncrief, Sharpe en Sigley. (zie "18 december 1944")  
   
  Nikita, Mark en Sandrine op bezoek bij Martin v.d. Houdt, ontwerper van het monument op de dijk bij fort Sint Andries  
  Tien jaar geleden, op 26 oktober 1999, werd het monument onthuld. (Zie "Able Four has casualties")  
   
  Gaby, Bram en Stan op bezoek bij Lambert van Leeuwen die vertelt over zijn mobilisatietijd in Tilburg
  L-R: Lambert (2e van links geknield) maakte deel uit van een mitrailleurcompagnie  
 
Meester Jos: "Ook hebben we het Ereveld op de Grebbeberg bezocht en staat er op 28 mei nog een bezoek aan de Canadese Begraafplaats in Groesbeek op het programma. Daar liggen een aantal Canadese soldaten die in Dreumel gesneuveld zijn.

Met behulp van allerlei opdrachten ontdekken de kinderen meer over de gebeurtenissen in Dreumel die hebben geleid tot de dood van deze soldaten. Ze ontdekken dat er achter elke grafsteen het verhaal van een mens zit die gestreden heeft voor onze vrijheid. Dat maakt behoorlijk wat indruk."
 
Op zoek naar het graf van soldaat Derks uit Alphen samen op de foto na afloop van het bezoek
 

Dodenherdenking Sint Andries
Vanmiddag om 14.00 uur vond voor de tiende keer de dodenherdenking plaats bij het Hadwin & Stopher Memorial op de dijk bij fort Sint Andries. Dit gebeurde in het bijzijn van de Colleges van B en W uit de gemeenten Maasdriel en West Maas en Waal en vier kinderen van de adoptieschool uit Dreumel. Hieronder volgt een foto-impressie.
 
Colleges van B en W van Maasdriel en West Maas en Waal Burgemeester Boersma spreekt een welkomstwoord
   
Burgemeester Steenkamp houdt een toespraak Nikita en Paul lezen een gedicht
   
De beide burgemeesters leggen een krans
  Mark en Kim leggen een bloemstuk namens adoptieschool "De Oversteek"  

Dodenherdenking bij het gemeentelijk monument
Na de herdenkingsbijeenkomst in de R.K. Kerk vond bij het gemeentelijk monument de Dodenherdenking plaats. De gemeente West Maas en Waal was hierbij vertegenwoordigd door dhr. Ko Wassink. Voor het eerst nam ook een delegatie Dreumelse veteranen aan deze herdenking deel.

Verder verleenden drumband en majorettes van Muziekvereniging St Barbara, zangkoor Vivente, Scouting Dreumel en Fred Hommersom hun medewerking. De leiding was in handen van de Stichting Oranjecomité Dreumel. Ook bij deze herdenking namen kinderen actief deel aan de herdenking. Mieke Gerrits las tijdens de herdenkingsbijeenkomst haar winnende gedicht voor. Shanti Remmits mocht dat tijdens de herdenking bij het monument doen. Hieronder volgt een foto-impressie.
 
drumband opent de stoet de minirettes en scouting vormen een erehaag
   
erehaag minirettes en scouting twee minuten stilte
   
Lard de Vree blaast de Last Post Dreumelse veteranen zijn dit jaar ook van de partij
   
Vivente zingt een meerstemmig lied Wethouder Ko Wassink legt een krans namens de gemeente
   
Veteranen v. Teeffelen en Kuijpers leggen een bloemstuk voorzitter Karin de Vree (Oranjecomité) legt een bloemstuk
   
de minirettes leggen een bloemetje...... ..... evenals de scouting
   
Wethouder Wassink leest een gedicht....... .......evenals Shanti Remmits