Waardige herbegrafenis Alardus van Welie op Ereveld Loenen

Bron: Stichting Marechaussee Contact. Foto's Jan Rijnders


 
Vanmiddag 31 oktober 2018 vond de waardige herbegrafenis plaats van Alardus van Welie op Ereveld Loenen.
 
Soldaat Alardus Johannes van Welie werd geboren in Dreumel op 16 maart 1918. Tijdens de oorlog was hij betrokken bij ondergrondse activiteiten. De bevrijding van Zuid-Nederland in september 1944 leidde ertoe dat het gewapende verzet bovengronds kwam om zich tot militaire verbanden te formeren. In Brabant en Limburg werden compagnieŽn stoottroepen opgericht.

Patrouille
De Duitsers reageerden op de geallieerde opmars met toenemende weerstand. Duitse troepen probeerden met agressieve patrouilles en hevige beschietingen de geallieerde en Nederlandse troepen zo veel mogelijk afbreuk te doen. Om inzicht te krijgen in de Duitse activiteiten werden door de 7e Compagnie Stoottroepen vanuit Dreumel patrouilles uitgestuurd.

Zo vertrok op 2 november 1944 Lard van Welie op de fiets richting Heerewaarden. Bij de haakse bocht in de weg voor Heerewaarden kwam hij met een kameraad (Antoon Janssen) onder vuur van een Duitse stelling. Lard werd in de borst getroffen en overleed aan zijn verwondingen.

Verbondenheid
De herbegrafenis van soldaat Lard van Welie is een samenwerkingsverband van de Oorlogsgravenstichting en de Koninklijke Landmacht. De Koninklijke Landmacht eert haar gesneuvelden. Deze herbegrafenissen bevestigen de historische band met haar militaire voorvaderen.

 

 
 
 
 
 
 
 
Bekijk hier een videoverslag (van 7:57 - 10:11)
(bron: RTV Drenthe)