Gerrit van Dijk

door Truus van Erp


Gerrit van Dijk, woonachtig in de Hogeweg, is een geboren en getogen Dreumelnaar van inmiddels 86 jaar.

Wie kent hem eigenlijk niet? Als klein manneke werkte hij al mee in de zalmvisserij en ging hij aan “den Bol” helpen met het lossen van kolen en meel uit de vrachtschepen.

Hij ging bandhout snijden in de grienden, fruit plukken, zoals kersen, appelen en peren. Je kunt het zo gek niet bedenken of Gerrit heeft het gedaan.

Bij Gerrit thuis hadden ze een paar koeien maar ook een kolen- en oliehandel. Nog later kwam er ook de verkoop van gasflessen bij evenals het  vissen op de Waal (nog tot voor enkele jaren terug) en waarvan hij de opbrengst ook nog eens zelf verhandelde.

Sport
In het leven van Gerrit speelde sport een belangrijke rol. In zijn jonge jaren zwom hij met gemak in de Waal naar een vrachtschip, klauterde erop en voer mee tot aan Tiel.

Daar sprong hij er vanaf en liet zich weer terugdrijven naar Dreumel. Ook schaatsen kon hij als de beste.
(zie: "Winterverhalen") Maar zijn grootste passie was ongetwijfeld voetballen.
 
Als 14-jarige was hij bij Aquilla begonnen. Gerrit was een hele goede voetballer, een hard werkende linkshalf.

Dat is ook te lezen in het krantenartikel links. Gerrit had de blauw-witte kleuren toen verruild voor het geel-zwart van T.V.V Theole uit Tiel.

Dat Gerrit deze overstap maakte was te danken  aan een medewerker van de PGEM uit Tiel.

Deze man kwam regelmatig bij Gerrit thuis en was op de hoogte van zijn voetbalkwaliteiten.

Na lang zeuren wist hij Gerrit te overtuigen om de overstap (over de Waal) te maken.

Hij maakte daarmee flinke promotie want Theole speelde in die dagen in de eerste klasse amateurs.

Toch duurde het niet lang of Gerrit kreeg het aan de stok met de leiding van de Tielse voetbalvereniging.

   
Gerrit had het namelijk altijd druk met allerlei werkzaamheden en zo kwam het dat hij bij Theole niet alle verplichte trainingen bijwoonde en gewoon thuis wat oefende met de bal. Het gevolg was dat hij op de reservebank werd gezet.
   

  De Rubicon oversteken = iets doen wat niet meer terug te draaien is  
 

Theole, beginjaren '50: midden rechts Gerrit van Dijk

 
 
Dat was natuurlijk niks voor hem en daarom ging hij op de wedstrijddag gewoon bij zijn oude club Aquila spelen. (zie krantenbericht hierboven: “de rubicon over”). Pasjes waren er in die tijd nog niet dus dat kon gemakkelijk geregeld worden. Theole wilde de ijverige linkermiddenvelder echter niet graag kwijt met als gevolg dat Gerrit niet meer gepasseerd werd en voortaan indien nodig gewoon weer thuis kon oefenen.
 
Van 1951 tot aan de invoering van het betaald voetbal in 1954 speelde Gerrit voor Theole. Met deze club voetbalde hij door geheel Nederland tegen gerenommeerde clubs als Ajax, MVV en Haarlem. Maar ook tegen het Heerenveen van Abe Lenstra en dat kunnen maar weinig Dreumelse voetballers zeggen!
   

voetbalverslag Theole - Heereveen

nog een verslag waarin ook Gerrit vernoemd wordt

   

Gerrit: “Je speelde toen niet voor geld maar voor de eer. Bij uit wedstrijden mochten we meestal ergens gaan eten, en dat was toch al heel wat!"

   
   

Dat Theole in die dagen een zeer gerenommeerde voetbalclub was, mag blijken uit het feit dat de elftalfoto met de namen van de spelers op de kauwgumplaatjes van Maple Leaf verscheen.

Net zoals nu was het in het begin van de vijftiger jaren een ware rage om alle teams te verzamelen. Voor de Dreumelse schoolgaande jeugd kwam daar nog een extra dimensie bij: zij wilden per se Gerrit van Dijk met Theole hebben!

Kruidenier Chris Verschuure in de Dorpstraat, waar de plaatjes in die dagen te koop waren,  deed dan ook goede zaken!

   
 

Voetbalplaatje Theole: gehurkt links Gerrit van Dijk

   
Spelerskaart voor de wedstrijd tegen MVV Een huisnummer was nog niet belangrijk!
   

Na zijn Theole-periode keerde Gerrit weer terug bij Aquila. In de nadagen van zijn "voetbalcarrière" maakte Gerrit ook nog de dubbele wedstrijd tegen Excelsior uit Zetten mee. (wie weet nog wanneer dit was?)

   
De eerste wedstrijd eindigde in een gelijkspel, maar door Excelsior werd protest aangetekend omdat de belijning op het voetbalveld van Aquila niet zou kloppen.

Het protest werd toegewezen en de wedstrijd werd overgespeeld. Zie verder het wedstrijdverslag hiernaast.

Gerrit van Dijk stopte uiteindelijk op zijn 40ste  met voetbal.