Op 3, 4 en 5 mei organiseert Stichting Tremele een expositie met als titel "Dreumel herdenkt en viert 75 jaar bevrijding". Deze expositie wordt gehouden op een historische locatie naast Zorgcentrum St. Barbara, Rooijsestraat 44 in Dreumel.

Openingstijden:
zondag 3 mei: 11.00 - 17.00 uur
maandag 4 mei: 20.00 - 22.30 uur
dinsdag 5 mei: 10.00 - 17.00 uur

Entree: gratis


PROGRAMMA
lees hier het programma
 

 
18 januari 2020: Sloop schuilkelder uit ouderlijk huis Gerrit Vink
 
Achter de schermen is Stichting Tremele volop bezig met de voorbereidingen voor de grote expositie over de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Duitse bezetting werden vele Dreumelnaren opgeroepen voor de zogenaamde "Arbeitseinsatz", het verplicht gaan werken in Duitsland vanwege het tekort aan arbeidskrachten aldaar. Veel Dreumelnaren gingen en kwamen, soms getraumatiseerd, uiteindelijk weer terug.

Een aantal Dreumelnaren zoals Helm van Leur, Gerard van Kruijsbergen, Piet van der Kleij en Leo den Bieman overleefde deze periode niet. Zij stierven in gevangenschap als gevolg van ziekte en ondervoeding. Ook weigerde een aantal Dreumelnaren te gaan werken voor de Duitsers. Zij besloten onder te duiken.

 
Een van hen was Gerrit Vink, nummer vijf uit het gezin van Jan en Tonia Vink. Vader Jan woonde in een watersnoodboerderij aan de Bergsteeg (nu Van Heemstraweg). De oudste zoon Eduard was vrijgesteld, Johan moest ook gaan werken in Duitsland maar kwam terecht op een boerderij waar hij het relatief goed had.

Gerrit werd ook opgeroepen maar besloot niet te gaan. Overdag bleef hij gewoon thuis en 's avonds sliep hij op verschillende adressen. Op een gegeven moment werd er door vader en moeder besloten een schuilplaats in te richten in het ouderlijk huis. In een afgesloten kruipruimte onder de opkamer, de slaapplaats voor zijn zusjes, sliep Gerrit gedurende een half jaar, totdat er een razzia plaatsvond.

Gelukkig werd Gerrit niet gevonden, maar hij besloot voor de zekerheid toch maar richting Brabant te gaan.

Het ouderlijk huis van Gerrit, bewoond door broer Piet, werd verkocht en per toeval kwam Stichting Tremele erachter dat de schuilplaats nog steeds bestaat!

 


 

Gerrit Vink

 

 

Gezin Jan Vink en Antoinette Vink Van Oort
Achter L-R: Piet, Jan Vink, Antoinette Vink – Van Oort, daarachter Marie, Gon, Gerrit.
Voor L-R: kapelaan Mathys Teunissen, Johan, Eduard
.

 
Na een interview met Piet Vink over bovenstaande gebeurtenissen en in goed overleg met de nieuwe eigenaar heeft Tremele besloten om deze schuilplaats te demonteren en toe te voegen aan de expositie op 3, 4 en 5 mei a.s.
 
Vandaag zijn Hendrik, Ben en Henk begonnen met het demonteren van de schuilkelder die dus compleet met videobeelden te zien zal zijn tijdens de expositie om daarmee het verhaal over de Arbeitseinsatz te illustreren.
 

Interview met Piet Vink over de schuilkelder

L-R: Henk en Ben

 

Hendrik

 

 
mei 2019 - december 2019: Opnamen documentaire "Oorlogsherinneringen"
 
In de afgelopen periode hebben Arno, Erik en Jos achttien personen geïnterviewd die hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog met ons deelden. De meesten als inwoner van Dreumel, weer anderen als soldaat. Het waren indringende gesprekken, soms met een lach, soms met een traan.

Momenteel zijn wij bezig met het selecteren van de fragmenten die we willen gebruiken voor de documentaire. Dat is een hele klus! Deze beelden zullen verder worden aangevuld met foto- en filmmateriaal uit de archieven. Op 3 mei zal de documentaire gepresenteerd worden tijdens de expositie.