Tremele bezoekt Nostalgische avond in De Kwakel
 

12 oktober 2012


Belofte maakt schuld! In januari ontmoetten wij elkaar in Den Haag bij de uitreiking van de Geschiedenis Online Prijs. Al voordat de winnaar bekend was, was er een klik tussen beide stichtingen, die ontzettend veel overeenkomsten bleken te hebben.

Stichting De Kwakel Toen & Nu  werd tweede en Stichting Tremele werd derde. Ook na afloop van de bekendmaking bleef de sfeer gemoedelijk. Adresgegevens werden uitgewisseld en we spraken af om met elkaar in contact te blijven en werden op voorhand al uitgenodigd voor de Nostalgische avond in oktober.
 
De Kwakelaars bezochten ons tijdens het eerste expositieweekend op 15 september jl. en het contact was weer als vanouds.

Als geschenk kregen we een zogenaamd “kwakeltje”. Dat is een hoog en smal voetgangersbruggetje (zie foto rechts) In vroeger tijd lagen er op heel veel plaatsen in dit waterrijk gebied van dit soort bruggetjes.

Op vrijdagavond 12 oktober vertrokken Bea en Jos voor een bezoek aan de Nostalgische avond in het dorpshuis van De Kwakel. Dit dorp ligt in de gemeente Uithoorn in het zuiden van de provincie Noord-Holland en heeft bijna 4000 inwoners.

 

 

Schaatsen bij fort De Kwakel. Rechts een "kwakel" (bron: internet)

 
De Kwakel was vroeger een boerendorp (boter, kaas en eieren, vooral de kaas was heel bekend (daarom heet een van de straten dan ook de Boterdijk). Later werd het een "groentedorp" (bonen, erwten, augurken) en weer later een echt bloemendorp (buitenchrysanten, anjers en rozen in de kassen)
 

Tegen 19.00 uur arriveerden we bij dorpshuis “De Quackel” en ontmoetten we wederom onze vrienden. Ook wij hadden wat meegenomen uit Dreumel: naast grote zakken snoep uit de winkel van Wies en Tremele kerstkaarten hadden we ook een kistje overheerlijke Elstar appels bij ons. Deze geste werd  enorm gewaardeerd. Wij op onze beurt kregen meteen een lekker bakje koffie voorgeschoteld.

 
Een kijkje in de zaal Voorzitter Ben Plasmeijer opent de avond
 

Het programma begon met een film uit 1957 over de bouw van het complex van de plaatselijke voetbalvereniging KDO. Daarna volgde een PowerPointpresentatie waarin Dirk Plasmeijer de aanwezigen meenam naar het oude De Kwakel van weleer.

Achtereenvolgens kwamen er oude kaarten, boerderijen en huizen voorbij, voorzien van deskundig commentaar. Wij voelden ons hierbij zeker geen buitenstaanders. Sterker nog: voordat de avond begonnen was hadden we al kennisgemaakt met een Kwakelaar die vroeger verkering had in Puiflijk en nog wist te vertellen dat Dreumel zo’n prachtige kerk had.

Tegen half negen was er een pauze en onder het genot van een drankje kletsten we wat met onze collega-bestuursleden. Na de pauze verscheen Dirk verkleed als hopman van de plaatselijke scouting. De aanwezigen herkenden deze plaatselijke BK-er al snel en Dirk vertelde ongedwongen over het leven van deze man.

Daarna nam hij weer plaats achter de laptop en werden we verder de geschiedenis van De Kwakel binnengevoerd met foto’s van Kwakelse families, Kwakelse bruidsparen (een idee voor onze website!) en maakten we tot slot kennis met de Kwakelse kermis.

Dit fenomeen in het eerste weekend van september werd dit jaar voor de zestigste keer gevierd. Het is een combinatie van een kermis en een optocht. Deze optocht is voor ons vergelijkbaar met onze carnavalsoptocht.

 

Dirk Plasmeijer als hopman

 

Na deze presentatie volgde er nog een gezellig samenzijn waarbij wij nogmaals bedankt werden voor onze aanwezigheid en als afscheidscadeautje werden we verrast met een mooi setje Kwakelse ansichtkaarten en een prachtige bos rozen (We waren tenslotte niet voor niets in de buurt van Aalsmeer).

 

Met de afspraak dat we contact zouden blijven houden reden we tegen 23.30 uur weer richting Dreumel. Het bezoek is alleszins de moeite waard geweest. We hebben allerlei leuke ideeën opgedaan waar we in de toekomst mee aan de slag kunnen.

 

Ben, Dirk, Johan en Ben: heel hartelijk dank voor de gastvrijheid! En alle Kwakelaars bedankt voor de gezelligheid!

 

Bea van Leur
Jos van Koolwijk