Jelis Jacobs Pieck


 
Jelis Jacobs Pieck, Heer van Enspiek, geboren in 1533 en overleden in 1589.
 
kasteel Enspijk
 
Jelis is de zoon van Jacob Hermans Pieck, Heer van Isendoorn, geboren in 1502 te Enspijk en overleden op 29 juni 1570 te Tiel en Maria Zegerse van Balveren, Vrouwe van Isendoorn en Dreumel, geboren 1506 te Dreumel.
wapen
Van Isendoorn
  wapen
Van Balveren

Huis te Dreumel (Pollensteijn)

 

Functies

Hij is schepen van Deil in 1555 en 1558 en komt voor op de Riddercedulen van Nijmegen van 1555-1579.

 
Jelis was een van de verbonden edelen, die tekende namens de Ridderschap van Nijmegen de Unie van Brussel in 1577 en de Unie van Utrecht in 1579.
 

In 1579 tekende hij de landrechten van de Tieler- en Bommelerwaarden.

Op 20 april 1580 werd Jelis benoemd tot raadsheer van het Hof van Gelder. In 1581 werd hij gecommitteerd om de officieren, ridderschappen en magistraten in Tiel en Bommel, Tieler- en Bommelerwaarden, Beesd en Rhenoy de eed af te nemen.

 

Huwelijk

 

Hij huwde met Judith van Ruitenburg, Erfdochter van het Gulden Spieker. Zij is geboren in 1537 te Arnhem en overleden in 1560.

Zij is dochter van Van Ruitenburg en van Van Lynden.

 

 

wapen Van Ruitenburg

   
   
Jelis hertrouwde met Allarda Willemse van Gendt, geboren in 1540. Zij is de dochter van Willem van Gendt, Heer van Loenen en Wolferen en Margaretha van der Ley.


wapen
Van Gendt

 

   

huis te Loenen (Slijk Ewijk)

 

 

Kinderen

 

Uit het huwelijk Pieck / Van Ruitenburg:

 

Jacob Jelis Pieck, Heer van Enspiek, beleend in 1589. Schepen van Deil van 1576-1592 en komt voor op de Riddercedulen van Nijmegen.

Hij huwde met Geertruid Willemse van Tuyll van Bulckesteyn, dochter van Willem van Tuyll van Bulckesteyn en Maria de Groef van Erkelens.

 
huis Bulkenstein te Deil Willem van Tuyll
 

Uit het huwelijk Pieck / Van Gendt:

 

Willem Jelis Pieck, Heer van het Hooge Huis te Beesd, overleden op 23 juli 1634. 

 

huis te Beesd

 

Willem Jelis Pieck was ambtman van Beesd en Rhenoy. Drost van Culemborg. Van 1591-1632 komt hij voor op de Riddercedulen van Nijmegen.

Willem huwde (eerste huwelijk) met Margaretha Walravense Pieck van Wolfswaard, geboren in 1575 en overleden in 1602. Zij was de dochter van Walraven Walravens Pieck (De Jonge) en Judith Bernse van Wees.

Hij huwde (tweede huwelijk) met Walburg Eustaase van Wijhe, overleden in 1612. Zij was de dochter van Stees (Eustatius of Statius) van Wijhe en Judith Averenck.

 
Walburg trouwde in 1601 met Willem Pieck en kocht in 1612 in Deventer onroerend goed. Zij onderhield goede relaties met haar nicht Walburg van Wijhe van de Duitse tak en met haar neven Reinier en Joachim, zonen van haar oom Otto. Kennelijk was Walburg Steesdochter van Wijhe nogal bemiddeld. Zij schenkt aan diverse (vermoedelijk bevriende minder bedeelde) familieleden jaarrenten waaronder Walburg Willemsdochter, haar “Duitse” nicht.

 

wapen Van Wijhe

   
Het (derde huwelijk) was met Anna Jacobse Spierinck van Wel, dochter van Jacob Spierinck van Wel en Johanna van Lennep.

 

wapen Spierinck van Wel

Bezittingen

Hij werd Heer van Enspieck, beleend in 1566 door overdracht van Johan van Waardenburg.

 

De Gulden Spijcker

De Gulden Spijcker werd in 1431 door Hertog Arnoud van Egmond op een eiland in de Sint Jansbeek gebouwd als spijker of graanopslag. Karel van Egmond liet omstreeks 1524 ter plekke van de spieker een jachtslot bouwen met een wildbaan. Mogelijk stond bij het slot een kapel.

 

huis de Gulden Spijcker - park Sonsbeek - Arnhem

 
Vanaf 1538 werd de Gulden Spijcker eigendom van het echtpaar Steven van Rutenberch en Agnes van Leeuwenberch, doch raakte al snel in verval. In 1559 werd Jelis Pieck door Philips II met de Gulden Spijcker beleend. In de achttiende eeuw is de Gulden Spijcker leenroerig aan kasteel Doorwerth.