Uitgelicht

mei 1949


Onderstaande tekst en foto's dienen ter ondersteuning van artikelen uit Hou de Zon-Zij! van de maand mei 1949.

     
Zie: Kroniek rond de kerk
In deze rubriek wordt dit keer verteld over het feest van Sint Joris en van sint Marcus. Beide feestdagen werden in Dreumel uitbundig gevierd. Maar wat werd er dan gevierd? Hieronder enige achtergrondinformatie.
     
zaterdag na Pasen: St. Jorisfeest   25 april: feest van St. Marcus:
"De jeugdbeweging trok naar de Waal voor een kampvuur........."   "....een grote menigte trekt door de straten en langs de boomgaarden om gods zegen over de komende oogst af te smeken."
     
St Joris en scouting    
De beschermheilige van Engeland is St. George (St. Joris). Lord Baden Powell (de oprichter van Scouting) legde een verband tussen de Scouting en deze beschermheilige.

Hij vond het belangrijk dat op 23 april (de gedenkdag van St. Joris) alle Scouts stil zouden staan bij het thema “goed en kwaad”. St. Joris was een dappere ridder die niet alleen zei dat hij goed is, maar ook goed doet.
 
De bescherming van Sint Marcus wordt aangeroepen tegen hagel, bliksem en onweer maar ook voor mooi weer en een goede oogst.

Er zijn dan ook tal van spreuken te vinden die een link leggen met de heilige Marcus.

Tijdens de installatie legt iedere Scout een belofte af. St. Joris dag is het moment om jaarlijks deze belofte te hernieuwen. En dat gebeurde dus ook in Dreumel
 

De rode tulp op St. Jorisdag is een typisch Nederlandse traditie. De tulp staat symbool voor het rode bloed van de draak. Volgens de legende verliest St. Joris, nadat hij de draak had overwonnen, op de thuisreis druppels bloed.

Overal waar een druppel bloed viel, groeide een tulp. De rode tulp is ook het symbool voor het goede werk dat St. Joris deed.

 

En ook voor de overwinning van het goede over het kwade worden tulpen als symbool gebruikt.

 

  Met Sint Markus regen:op fruit rust dan geen zegen

Sint Marcus die de bonen plant, houdt van regen op het land
 

Zolang voor Sint Markus warm, zolang na hem koud
 

Sint Marcus koud, ook het Heilig hout
 

Als de vorst voor Marcus kwaakt, blijft hij later niet bespraakt
 

Een kikker die vóór Marcus kwaakt, blijft later heel vaak zonder spraak


Sint Marcusdag zaaien voor zonne, om pompoenen te krijgen gelijk tonnen

Elders op de website is o.a. een foto te vinden van de welpen op de uiterwaarden. waarschijnlijk heeft dit met bovenstaand verhaal te maken.
Tremele is benieuwd naar verhalen over de Dreumelse viering van deze dag. Wie weet er meer van? Mail het ons!
 

Sinte Merc, lang en sterk
 

Plant pompoenen op Sint Marcusdag vóór zon, ze worden dan zo dik als een ton
 

    Sinte Merc, plant uw bonen en ga naar de kerk

 


Zo lang vóór Sint Marcus warm, zo lang nà Marcus koud

 

     
Spreuken    

Sint Joris warm en schoon, heeft ruw en nat tot loon.

Valt vóór Sint Joris geen regen meer, dan komt er nà hem des te meer.

Sint Joris, die de draak overwon, houdt meer van regen dan van zon.

Sint Joris warm en schoon, heeft ruw en nat tot loon.

   
     

 

Zie: Kroniek van de maand

De hondenkar en de geit verdwijnen uit het straatbeeld

 
  Het melken met de hondenkar verdwijnt om plaats te maken voor het melken met de bus op de fiets en de emmer en de thèmes rammelend aan de bagagedrager.  
  Ook de geit als koe van de armen verdwijnt uit het straatbeeld.  Slechts een enkeling heeft nog geiten maar nu voornamelijk als hobby. Helm van de Pol was ongetwijfeld de bekendste geitenhouder van de vorige eeuw.  

 


 
Zie: Kroniek van de maand: Koninginnedag: van 31 augustus naar 30 april!
 
Koninggin Wilhelmina Koningin Juliana
 
Na een (achten)vijftigjarige ambtsperiode deed koningin Wilhelmina in 1948 troonsafstand ten gunste van haar dochter Juliana. Dat betekende een verandering van datum voor de viering van Koninginnedag.

In Dreumel werd dat in 1949 nog niet uitbundig gevierd. Slechts hier en daar wapperde een rood wit blauwe vlag. Vandaar dat er een oproep gedaan wordt om te komen tot de oprichting van een Oranjevereniging.
 

 
Zie: Kroniek van de maand: Lintjesregen: Knillis van Koolwijk
 

Vanwege 50 jaar trouwe dienst bij de Dreumelse dorpspolder ontvangt Knillis van Koolwijk, opa van de webmaster, een Koninklijke onderscheiding. Al die jaren zorgde hij voor het onderhoud van de polderwegen.

Wat volgt is een zeer komisch verhaal over de belevenissen van Knillis in het gemeentehuis tijdens de watersnood van 1926.
 

 

 


Knillis van Koolwijk►

 
27 april: vertrek van Piet van Lith, Gerrit van Baren en Kees den Biezen. Helaas zijn er alleen van Gerrit van Baren foto's beschikbaar.