De os


redactie - Tineke Vink - Liefkens


 
December 2008 - De Os die het juk draagt
Als Sinterklaas weer uit de hoofdjes van de kinderen is en de rust weder gekeerd is in huis, dan nadert Kerst met grote spoed. Bij Kerstmis hoort de Kerststal. In de Kerststal zijn Maria en Jozef met hun uitverkoren zoontje ingetrokken. Maar daar waren ook de os en de ezel aanwezig. De ezel van Jan en Truus van Erp heb ik vorig jaar rond de Kersttijd beschreven.

Dus nu dacht ik, is de os aan de beurt. Wat is nu het geval!! Nergens in heel Dreumel een os te vinden. Nog aan Annie Cruijsen gevraagd, maar die wist ook niemand te bedenken die nog een os in de stal heeft staan. Dan maar de boeken in en op internet zoeken......

 
Als we naar de Kerststal kijken zien we daar allerlei dieren. Was die kraamvisite er al voordat Maria en Jozef daar aankwamen? Of zit er een verhaal achter de os en de ezel? Jazeker!!! Ik zal proberen het verhaal zo beknopt en begrijpelijk mogelijk weer te geven hoe de os en de ezel de Kerststal ingestapt zijn.

 
In verhalen uit de EvangeliŽn komen dieren niet voor. Lukas vertelt over de herders en het engelengezang, over volkstelling en de kribbe. Mattheus heeft het over de Wijzen uit het oosten en koning Herodes. Maar geen van de evangelisten vertelt iets over de os of de ezel.
 
Het verhaal wil dat Franciscus van Assisi, een Middeleeuwse monnik uit Noord - ItaliŽ, stichter van de Franciscanen Orde de dieren in en rond de stal erbij heeft gehaald. Geen wonder want Franciscus was een groot dierenvriend. Niet voor niets is zijn geboortedag, 4 oktober, uitgeroepen tot dierendag.
 
Franciscus heeft rond 1223 de os en de ezel achter in de kribbe geplaatst. Dit om met hun adem het Kindeke Jezus te verwarmen. Maar waarom nu de os en de ezel? Een zebra en een varken ademen toch ook?! De ezel, een onrein dier, symboliseert de ďHeidenenĒ die leven met zonde en afgoderij. Nu komt onze os!! De os, een rein dier, symboliseert het Jodendom die leven onder het juk van de wet net zoals de os het juk voor zijn baas geduldig draagt.

 
Waarom nu een os en niet gewoon een stier?
Nou, een os is een gecastreerde stier. Alleen een os kan het juk dragen en de ploeg voorttrekken. Een stier laat zich niet voor de kar spannen van zijn baas. Een stier had ook nooit zo rustig de aanwezigheid van een Baby in zijn voederbak goed gevonden.
Met de os en de ezel wil Franciscus ook aangeven dat Jezus voor alle mensen op aarde is gekomen. Dat de os en de ezel samen het Kindeke Jezus verwarmen zonder ruzie te maken over wie nou de beste, warmste of langste adem heeft.
 
 
Het zou fijn zijn dat wij mensen, nu in deze tijd, de gedachte van Franciscus nog ter harte nemen.

Daarmee wil ik dit jaar ook afsluiten. Laten we proberen samen naast elkaar met warmte te leven. Net zoals de os en de ezel het Kindeke samen verwarmden.
Vanaf deze plaats wil ik alle lezers van Tremele een mooi en warm 2009 toewensen!

 

 

Veel natuurlijke groeten van Tineke Vink-Liefkens.