Fluitenkruid

een telg uit een keurige familie met donkere kanten


redactie - Wilma van Oss


Fluitenkruid  (Anthriscus sylvestris)

Naamgeving

Deze soort is oorspronkelijk een bosbewoner. Dit zie je terug in de soortaanduiding sylvestris dat bosbewonend betekent.

 

Hij heeft zich echter prima aangepast aan andere omstandigheden zoals: langs wegen, dijken en in weilanden met een voorkeur voor voedselrijke, dus ook Dreumelse grond.

 

De Nederlandse naam dankt deze overblijvende (tweejarige) soort aan het feit dat er van de stengel een fluit kan worden gemaakt.

 

   
Zo maak je een fluit van Fluitenkruid  
In juni - juli, wanneer de stengels waaraan de schermen met bloemen hebben gezeten zijn gerijpt, is het mogelijk om van een stukje stengel een fluitje te maken. Om een fluit te maken moet bij een holle fluitenkruidpijp, met onderaan een dichte knoop, ongeveer halverwege een snee overlangs gemaakt worden. Geluid krijg je door vanaf het hoogste punt er overheen te blazen.

   
Herkenmerken    

 

De bloeiwijze is een dubbel scherm. Bovenaan zitten de schermpjes, welke samen ook weer een scherm vormen. Dat hebben al zijn familieleden ‘de Schermbloemigen’ gemeen.

 
  De bloeiwijze is een dubbel scherm. Bovenaan zitten de schermpjes, welke samen ook weer een scherm vormen. Dat hebben al zijn familieleden ‘de Schermbloemigen’ gemeen.  
  Het blad is ook heel kenmerkend voor de familie van deze soort. Ze zijn meermalen ingesneden. De plant wordt 60 tot 150 cm hoog.  
     
Een keurige familie met donkere kanten!  

Een aantal familieleden van het Fluitenkruid is zeer giftig. De meeste hiervan zijn in Nederland gelukkig (vrij) zeldzaam. Een voorbeeld is de Gevlekte scheerling  (afbeelding hiernaast).

 

Alle delen van de plant zijn giftig. Het sap van de Gevlekte scheerling werd door de oude Grieken gebruikt om een doodvonnis te voltrekken. De plant bevat een zenuwgif en heeft in kleine hoeveelheid al de dood tot gevolg.

 

Maar er zijn ook familieleden die als groente op ons menu staan of stonden, zoals de wortel, knolselderij en pastinaak.

 

Daarnaast zijn er in deze familie ook veel keukenkruiden, zoals  anijs, kervel, peterselie en selderij (afbeeldingen hieronder).

 

   
Anijs Echte kervel Peterselie Selderij
 

Wandeltip

Een wandeling over de dijken van Dreumel of door het veld is in mei en juni een waar genoegen dankzij het Fluitenkruid.
 
En als je kiest voor een dijkwandeling, neem een rustpauze in het Dreumelse theehuis dat zijn naam aan deze soort ontleent.