Duizendblad

vernoemd naar zijn bladvorm


redactie - Wilma van Oss


 
Duizendblad (Achillea millefolium)

 

Naamgeving
De geslachtsnaam Achillea verwijst naar Achilles, de belangrijkste held uit de Trojaanse Oorlog. Zijn moeder gebruikte Duizendblad toen hij in de strijd gewond was geraakt en de wond genas.


Latere legenden beschrijven dat Achilles alleen kwetsbaar was in zijn hiel. Een giftige pijl die hem raakte in zijn hiel werd zijn dood. Of hij werd behandeld met Duizendblad en in dit geval dus tevergeefs, is niet beschreven.

Millefolium verwijst naar dat het blad wel uit ‘duizend’ (mille) kleine blaadjes (folium) lijkt te bestaan. De Nederlandse naam Duizendblad verwijst ook naar de vorm van het blad.

   
Groeiplaats
Duizendblad is een zeer algemeen voorkomende plant. Gewoon duizendblad is te vinden op voedselrijke, verstoorde grond en op braakliggende terreinen en langs paden en wegen.
 
Herkenkenmerken

  Deze overblijvende plant bloeit van juni tot november met witte (soms roze) bloemhoofdjes (± 0,5 cm) in enigszins platte trossen. De drie tot vijf lintbloemen staan om de acht tot tien buisbloempjes.  
  De plant wordt 15 cm tot ruim 50 cm hoog. De stengels en bladeren zijn behaard. De vrij sterk geurende bladeren zijn veerdelig, waardoor ze uit vele blaadjes lijken te bestaan.  
   
 

Medicinaal
Het aftreksel van 10 – 15 gram bladeren en bloemtoppen per halve liter kokend water is een probaat middel tegen allerlei kwalen van zenuwziekten, beeneters (cariës), inwendige zweren alsmede aambeien.

“Tegen longziekten, longbloedingen en verkoudheden en reumatiek kan ik deze thee niet genoeg aanbevelen; drinkt 1 tas vóór het slapen gaan.”  Zo schrijft Broeder Aloysius in zijn standaardwerk ‘Troost der zieken’ van 1901.

Klik op de foto voor meer
informatie over broeder Aloysius

 

 

Culinair
Duizendblad was in de zeventiende eeuw een populaire groente. De jonge bladeren werden als spinazie klaargemaakt of in soep of salade gedaan.

 

Kruidenpannenkoek

 

Ingrediënten

250 g bloem
1/4 l water
1 ei
1/2 l melk
Snuifje zout
20 g boter
25 g duizendbladblaadjes en 10 g andere kruidjes zoals citroenmelisse, tijm, rozemarijn
Bereidingswijze

Doe de bloem, het ei, de melk, het water en het zout in een kom.  
Meng alles door elkaar en laat even rusten.

Doe er dan de kruiden door.  
Bak de pannenkoeken met een beetje boter goudbruin in de pan.
 
Volksgeloof

Duizendblad onder de dorpel van het huis, voorkomt dat spoken en de duivel het huis binnenkomen.

Een bos gedroogd Duizendblad boven het bed of gebruikt in bruidsboeketten verzekert dat de liefde ten minste zeven jaar zal duren. Veilige marge, want de gemiddelde duur van een huwelijk in Nederland is veertien jaar.