|
Duizendblad (Achillea
millefolium) |
|
|
Naamgeving
De geslachtsnaam Achillea verwijst naar
Achilles, de belangrijkste held uit de Trojaanse
Oorlog. Zijn moeder gebruikte Duizendblad
toen hij in de strijd gewond was geraakt en de wond
genas.
Latere legenden
beschrijven dat Achilles alleen kwetsbaar was in
zijn hiel. Een giftige pijl die hem raakte in zijn
hiel werd zijn dood. Of hij werd behandeld met
Duizendblad en in dit geval dus tevergeefs, is
niet beschreven.
Millefolium
verwijst naar
dat het blad wel uit ‘duizend’ (mille) kleine
blaadjes (folium) lijkt te bestaan.
De Nederlandse naam Duizendblad verwijst ook
naar de vorm van het blad. |
|
|
|
Groeiplaats |
Duizendblad
is een zeer algemeen voorkomende plant. Gewoon duizendblad
is te vinden op voedselrijke, verstoorde grond en op
braakliggende terreinen en langs paden en wegen. |
|
Herkenkenmerken |
|
|
|
Deze overblijvende plant
bloeit van juni tot november met witte (soms
roze) bloemhoofdjes (± 0,5 cm) in enigszins
platte trossen. De drie tot vijf lintbloemen
staan om de acht tot tien buisbloempjes. |
|
|
|
De plant wordt 15 cm tot ruim
50 cm hoog. De stengels en bladeren zijn
behaard. De vrij sterk geurende bladeren
zijn veerdelig, waardoor ze uit vele
blaadjes lijken te bestaan. |
|
|
|
|
|
|
|
Medicinaal
Het aftreksel van 10 – 15 gram bladeren en
bloemtoppen per halve liter kokend water is een
probaat middel tegen allerlei kwalen van
zenuwziekten, beeneters (cariës), inwendige zweren
alsmede aambeien.
“Tegen longziekten, longbloedingen en verkoudheden
en reumatiek kan ik deze thee niet genoeg
aanbevelen; drinkt 1 tas vóór het slapen gaan.”
Zo schrijft
Broeder Aloysius in zijn standaardwerk ‘Troost der
zieken’ van 1901. |
Klik op de foto voor
meer
informatie over broeder Aloysius |
|
|
|
Culinair
Duizendblad was in de zeventiende eeuw een populaire
groente. De jonge bladeren werden als spinazie klaargemaakt
of in soep of salade gedaan. |
|
Kruidenpannenkoek |
|
Ingrediënten
250 g bloem
1/4 l water
1 ei
1/2 l melk
Snuifje zout
20 g boter
25 g duizendbladblaadjes en 10 g andere kruidjes
zoals citroenmelisse, tijm, rozemarijn |
Bereidingswijze
Doe de bloem, het ei, de melk, het water en het zout
in een kom.
Meng alles door elkaar en laat even rusten.
Doe er dan de kruiden door.
Bak de pannenkoeken met een beetje boter goudbruin
in de pan. |
|
|
Volksgeloof |