Grote klit

een kleffe gast


redactie - Wilma van Oss


 

Grote klit (Arctium lappa)

Naamgeving

De wetenschappelijke geslachtsnaam Arctium is afgeleid van het Griekse woord 'arktos', dat 'beer' betekent. Dit vanwege de ruige bladeren en stekelige bloemen, die zouden lijken op de borstelige, ruwe berenhuid.

De soortaanduiding is waarschijnlijk afgeleid van het eveneens Griekse 'lambano', dat vastgrijpen betekent.

De Nederlandse naam klit (ook wel klis genoemd) dankt de soort aan zijn verspreidingsstrategie. De omwindsels van de bloeiwijze zijn bezet met haakjes en blijven aan de vacht van dieren en onze kleding hangen. Zo liften ze mee naar nieuwe mogelijke vestigingsplaatsen. De Schotse hooglanders die uitgezet zijn in de uiterwaarden zitten er vol mee. 
   
Groeiplaats
De grote klit vind je in Dreumel op de kribben, in bermen langs de dijk, in ruigten en op open plekken in grienden.
 
Herkenkenmerken
 
 

  De paars-rode hoofdjes zijn 3-4,5 cm breed en bestaan uitsluitend uit buisbloemen. De omwindselbladen hebben een haakvormige, naar binnen gekromde top. De hoofdjes staan bij elkaar in een tuilvorm. De plant bloeit in juli en augustus.  
 

De overblijvende plant zie je niet over het hoofd en kan tot wel twee meter hoog worden. Het onderste blad is groot en ongeveer even lang als breed (tot 50 cm).  Hij heeft een penwortel.

 
 
Gebruik
 

Culinair

  • De jonge wortel van de grote klit kan worden gegeten als pastinaak (zie plant van de maand in augustus 2008). De wortels worden in Nederland verkocht in Chinese supermarkten onder de Engelse naam ‘burdock’.

    De wortels worden in het eerste groei-jaar in de herfst geoogst, dan heeft de plant nog geen bloemstengels/bloemen ontwikkeld (slechts de grote bladen en de wortel). De wortels zijn vorstbestendig. Ze kunnen in de winter in de grond worden bewaard tot vlak voor gebruik.
     

  • Jonge bloemstengels kunnen in het late voorjaar voordat de bloemen verschijnen ook gegeten worden. De smaak lijkt wat op die van artisjok.

Medicinaal

  • De bladeren van de grote klit kunnen, wanneer ze op de voetzolen worden gelegd, jicht genezen. Kompressen van de bladeren kunnen acute gewrichtspijnen verminderen.
     

  • De wortel kan worden gebruikt tegen haaruitval. Snij 10 gram klitwortel in stukjes en kook dit in weinig water. Wanneer de wortel zacht genoeg is om te prakken, maak hiervan dan een papje en masseer hiermee dagelijks de hoofdhuid.

    Voor dit medicinaal gebruik moet de wortel in de herfst van het eerste groei-jaar of in het daaropvolgende voorjaar worden geoogst en gedroogd.