Fonds Dreumelse pastoor uit 1834 nog steeds een begrip in 2019
18 mei 2019


 

In Dreumel was in de periode 1812 tot 1843 pastoor Jacobus van der Heijden (1785-1843) werkzaam.

Deze pastoor richtte in 1834 het Fonds van Liefdadigheid op, bedoeld om de armen in Dreumel te ondersteunen. Dit fonds bestaat anno 2019 nog steeds, zij het in een iets andere vorm.

Vandaag bracht Clemens van der Heijden, familielid en beheerder van deze stichting, samen met zijn vriendin Iris, een bezoek aan Dreumel om ons meer te vertellen over de activiteiten van deze bijzondere pastoor.

 
In het dijkmagazijn werden zij ontvangen door Jan Reuser en Jos van Koolwijk. Zij houden zich al geruime tijd bezig met onderzoek naar de activiteiten van deze ondernemende pastoor.
 
Tijdens het gesprek werden over en weer documenten uitgewisseld en overhandigde Clemens ons bovendien een foto van het schilderij van deze pastoor.
 
Daarna werd een bezoek gebracht aan het R. K. Kerkhof dat in 1819 tijdens het pastoraat van pastoor Jacobus van der Heijden werd aangelegd. Van der Heijden bouwde vanaf 1820 ook aan de eerste (Waterstaats)kerk (later vervangen door de huidige St. Barbarakerk), welke in 1838 plechtig werd ingewijd.

De naam van de pastoor is de eerste die vermeld wordt op de gedenksteen bij het voormalige gedenkhuisje achter op het kerkhof.

 
 
L-R: Jan Reuser, Jos van Koolwijk, Iris en Clemens van der Heijden
 
L-R: Clemens en Iris van der Heijden, Jos van Koolwijk en Jan Reuser. 
 
Het bezoek werd afgesloten met een gezellige lunch "aan tafel bij Jan". Vanaf deze plaats danken we Iris en Clemens voor hun bezoek aan Dreumel en voor hun bijdrage aan een stukje Dreumelse geschiedenis!