Petrus Christianus Karsmakers


Waalre 6 september 1875

Priester gewijd op 01-06-1901
4 september 1902:kapelaan in Lage Zwaluwe en Geertruidenberg
24 juli 1914: overplaatsing naar Uden
07-07-1922: pastoor van Dreumel
V Waalre, 28 april 1945
 

 

Petrus Karsmakers: geboren 6 september 1875, zoon van Joannes Karsmakers (24-08-1841 – 13-10-1923) en Petronella Suikers (03-05-1838 – 10-10-1924)

Volgens een van de familiefoto’s was hij de oudste uit het gezin.  Er is ook een overplaatsing geweest naar Uden op 24 juli 1914. Dit feit werd vermeld in twee brieven van het Bisdom in het Latijn en ondertekend door mgr. W. van de Ven. Van 07-07-1922 t/m 28-04-1945 pastoor van Dreumel. Karsmakers was een goede man die altijd voor iedereen klaar stond. (bron: Marie Therese van Vroonhoven, Waalre)

In Dreumel waren de meningen over hem verdeeld. Sommige mensen vonden hem een dictator, anderen liepen met hem weg.

 “Mijn moeder ging altijd met veel plezier (op de fiets) naar heeroom in Dreumel. Jan en Kees van Dommelen gingen ook mee. Wanneer het aspergetijd was namen ze altijd wat mee want op Dreumelse grond groeiden asperges niet goed. Op zijn beurt stuurde Karsmakers wilde eenden die daar geschoten waren.

Bij de pastorie bleek ook een serre gestaan te hebben met heerlijke druiven. Of er ook zelf wijn gemaakt werd is niet bekend. Karsmakers dronk in ieder geval graag een goed glas. Ook was hij een echte Bourgondiër zeker in gezelschap van andere pastoors. Om de beurt hielden ze dan “krans”. Wat ook indruk gemaakt heeft was het feit dat de Waal dichtgevroren zat. Mijn moeder is toen met heeroom naar Varik gelopen.

(bron: Marie Therese van Vroonhoven, Waalre)

 

Pastoor Karsmakers heeft bepaald geen gemakkelijke tijd gehad tijdens zijn pastoraat in Dreumel. In de jaren ’20 kwam hij in onze parochie terecht en maakte achtereenvolgens de watersnood van 1926, de crisistijd en de opkomst van de NSB mee. In Dreumel kon deze partij op heel veel sympathie rekenen.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef de pastoor zich verzetten tegen alles wat te maken had met de Duitsers en de NSB-ers. Dit werd hem bepaald niet in dank afgenomen. In het laatste oorlogsjaar is pastoor Karsmakers ook een keer opgepakt door de Duitsers en meegenomen voor verhoor. (Door de SD in Arnhem??)

Hij werd echter al weer snel vrijgelaten. Vanwege zijn postuur (Karsmakers was een echte Bourgondiër) ontstond toen in Dreumel het volgende grapje: “De Duitsers hebben Karsmakers opgepakt; maar ze hebben hem al weer snel vrijgelaten, omdat hij zijn bonkaarten niet bij zich had.”

 
Tegen het einde van de oorlog kwam hij in het ziekenhuis in Oss terecht en na een verblijf van drie weken revalideerde hij in Waalre, waar hij op 28 april 1945 overleed. Omdat vanwege de oorlog het overbrengen van het stoffelijk overschot niet mogelijk was, is hij in Waalre begraven.
 
 

Er wordt in Dreumel verteld dat Karsmakers tijdens zijn verhoor door de Duitsers een flink aantal uren heeft moeten doorbrengen in koud water, als gevolg waarvan hij een longontsteking  zou hebben opgelopen.

 

juni 1941: 40 jarig priesterfeest pastoor Karsmakers

1.  Johan van de Berg                  priesterstudent 14. Johan Kusters/Harrie van Wichen  voorzitter jonge boerenstand
2.  Toon Boumans kerkmeester 15. Henk van de Berg             sacramentsprocessie
3.  F. Waals Burgermeester 16. Ben Verbruggen * boerenbond
4.  Pastoor Karsmakers   17. Wim Heimeriks onderwijzer
5.  Harrie Vermeulen hoofd der school 18. Dit v Beers kerkmeester
6.  Kapelaan Boeijen   19. Ben van den Berg koorfunctie
7.  Frans van Wichen kerkmeester 20. Frans van Wezel?  
8.  Wim Bueters bestuurslid sacramentsprocessie 21. H. Poulussen kerkkoor
9.  Gerrit van Kruisbergen voorzitter R.K. Arbeidersbond 22. Frans van Welie (Hzn)

secretaris jonge boerenstand

10.Jan van Oss poldermeester 23. Al de Kleijn

poldermeester

11.Hentje van Welie kerkmeester 24. Klaas de Rijk

voorzitter middenstandsbond

12.Johan v. Rossum

gemeentesecretaris

25. Antoon Nijtmans

onderwijzer

13.Johan van Beers

poldermeester 26. Roelof van Dinter

sacramentsprocessie

       

* doodgeschoten in WO2

     
       
Wie heeft nog aanvullende gegevens? mail het ons!
 

 

 
 
Adrie de Wild levert ons bovenstaande namen.
Eduard Vink levert ons via zijn schoonzoon de in zwart gedrukte gegevens.
 

Tijdens zijn pastoraat werd de huidige pastorie gebouwd, de toren voltooid en voorzien van 4 klokken en het patronaat gebouwd. Verder werd het kerkinterieur verfraaid met gebrandschilderde ramen en muurschilderingen.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de kerk en de toren zeer veel schade op. Ook werden in 1943 op last van de Duitse bezetter drie klokken uit de toren verwijderd.