Onderwijzend personeel jongensschool Wilhelminastraat


De bouw van de nieuwe brede school is momenteel erg actueel.  Maar kent u deze leerkrachten van de jongensschool nog? Vast wel!

Ook verhalen en anekdotes over deze leerkrachten zijn van harte welkom!

 

 

 

1. Meester Antoon Nijtmans 3.Meester Ben van Teeffelen 5. Meester Vermeulen (bovenmeester)  
2. Juffrouw Jo de Leeuw (Alphen) 4.Meester Gerard de Keijzer 6. Meester Wim Heimeriks  
       
 Inzending gesloten!      
 
Reacties
De inzendingen volgden elkaar in een hoog tempo op. Agnes van Rossum - Janssen, Martien Hol, Riekie Bakx, Will. v.d.Pol, Diny Weijn leverden bovenstaande bijdrage. Alle inzenders hartelijk dank!
 
Will. v.d.Pol leverde bovendien nog onderstaande herinneringen:
Juffouw de Leeuw heb ik als juf in de eerste klas gehad. Een geweldig mens. Later gehuwd met de heer Bruggeman, zoon van een Dreumelse politieman.
 
Ben van Teeffelen uit Puiflijk meester van klas twee, een echte meester voor een dorpsschool.Toen meester van Teeffelen in Druten ging huwen met Tilly van Heereveld zijn Frans van Rhijn (van Tinus) en ik op de fiets naar de huwelijksmis geweest.
 
Meester de Keijzer heb ik als meester in de vierde klas gehad. Wat mij van hem is bijgebleven dat ik als strafwerk altijd tafels moest maken (niet te weinig ook). Ik kreeg van alles de schuld, en had derhalve steeds strafwerk in het voren geschreven. Vele jaren later heb ik meester de Keijzer hier op aan gesproken doch hij wist zich hier niets meer van te herinneren.
 
Wat mij van meester Nijtmans specifiek is bijgebleven, is de eerste binnenkomst in de vijfde klas. Wij kregen allemaal onze plaatsen aangewezen. Nijtmans ging naast de lezenaar staan en schopte heel hard tegen het onderstel met de mededeling: "Holle vaten klinken het hardst". Of wij dit gezegde toen al begrepen weet ik niet, maar hij zei dit met zo'n indringende stem dat wij met stomheid geslagen waren.
 
De fijnste klas vond ik de zesde klas van meester Heimeriks. Een meester die met bijna militaire precisie door de klas marcheerde meestal in kantoorjas en een stokje onder zijn arm. Oh wee, degene die iets deed wat niet door de beugel kon. Het leek wel knuppeltje uit de zak.
 
Achter in de klas stond een grote kolenkachel en ook een grote houten schaafbank en op die schaafbank lagen een groot aantal catechismusboeken. Bij de overhoring kreeg iedere leerling twee vragen en deze overhoring ging altijd op alfabet. Je kon dus uittellen welke twee vragen je zou krijgen.
 
De achterste bank (Henk Burgers en ik) scheurde de juiste bladzijde uit de catechismus en daarom wisten we altijd de juiste antwoorden en hadden derhalve een prima cijfer op het rapport.
 
Mijn moeder dacht dat ik met de plechtige communie zeker de ereprijs zou halen (Diploma en een kerkboek met rode kaft). Dit pakte echter anders uit. Ik was in de middenmoot en kreeg geen diploma doch alleen een kerkboek met zwarte kaft. Heb dit overigens nog steeds.
 
Meester Vermeulen heb ik niet als meester gehad. Wat ik me van hem nog herinner is dat in de zomermaanden als het mooi weer was Vermeulen in een grote stoel onder de boom op de "schoolhucht" zat en alle andere leerkrachten rond hem stonden.
 

 
Jan van de Torre uit Wamel levert de volgende bijdrage:
Herinneringen van mijn lagere schooltijd zijn van de eerste klas bij juffrouw de Leeuw waar ik met plezier mijn lagere schooltijd startte.
Meester Heimeriks herinner ik mij inderdaad als een erg norse man die echt de baas was. Hij had op school de bijnaam "de Staak" en volgens mijn herinnering liep hij ook enigszins mank. Vandaar zijn bijnaam denk ik. Meester van Teeffelen vond ik een zeer fijne leraar; een plezierig mens die duidelijk en geduldig les gaf.
 
De meeste indruk tijdens mijn lagere schooltijd heeft echter het verkeersongeluk van de fam. van den Berg op mij gemaakt.
Op een zonnige zondagmiddag verongelukten 5 broers en een oom vlak bij ons thuis door een frontale botsing waardoor hun auto op zijn kop in een sloot terechtkwam en zij allen verdronken.
 
Als ik mij niet vergis zat ik toen in de tweede of derde klas of waren deze klassen samengevoegd dat weet ik niet meer. Twee van deze jongens zaten bij mij in de klas, Hans de oudste die niet in de auto zat en Jan die met vier broers en zijn oom verongelukten.

Ook de begrafenis staat nog in mijn geheugen gegrift zeker omdat ik nog maar een kind was en voor het eerst de dood van zo kortbij meemaakte. Mijn lagere schooltijd is door deze ervaring onherroepelijk verbonden met deze tragedie

 

Wie stuurt ons de volgende schoolherinneringen?