Zomers van weleer


 
Sinds jaar en dag (1968) kan men in Dreumel gebruik maken van het openluchtzwembad "De Zeven Morgen."  Dit zwembad heeft een belangrijke streekfunctie en voorziet in een enorme behoefte. De foto hieronder onderstreept dit.
 

 artikel d.d. 2 mei 2007

 

 

 
In de jaren daarvoor maakte men in Dreumel gebruik van de vele buitenwateren die er te vinden zijn. We denken hierbij aan de wielen langs de Griendweg, de kleine en de grote Kil en de wielen bij het Vaticaan.
 
De kleine Kil werd vooral bezocht door moeders met kleine kinderen. Wie herinnert zich niet het kleine strandje bij van Jan van Wijk aan de dijk? Via een in de dijkhelling uitgesleten trapje kwam je beneden bij het strandje.
 
Kleine Kil (achter de struiken) Grote Kil (waar het water zich verbreedt)
 

Aan de linkerkant stond een hoge populier die voor wat schaduw zorgde. Langs deze boom liep een heining  richting Kil als afscheiding van het ernaast gelegen weiland. Het gedeelte langs de afscheiding lag wat hoger dan de rest en vormde een mooie ligplaats.

In de kleine Kil leerde je de eerste beginselen van zwemmen. Voor een diploma moest je naar Tiel, naar zwembad Ozits.

 
De meer geoefende zwemmers kozen voor een duik in de grote Kil of voor de grote Wiel of het Vaticaan. Of men ging pootje baden aan de Waal.  Onderstaande foto's nemen u mee naar de jaren '50 en '60. We wensen u veel plezier bij het bekijken van deze nostalgische foto's!
 
11 september 1964: Zwemmen aan de Kleine Kil: L-R: Mari, Marjan en moeder Marie van Wijk – van Oijen, Bets van Rhijn en Jan van Wijk Zwemmen aan de Kleine Kil: de namen zijn onbekend; op de achtergrond bij de lantaarnpaal het huis Jan van Rhijn; midden achter is in de verte nog vaag het huis van kolenboer Mooring zichtbaar;
   

Zwemmen aan de Kleine Kil: L-R: Harriėt van Wijk, Marjan van Wijk  en Jan Verseveld (?)

27 aug 1964: de Kleine Kil wordt steeds kleiner: Jan van Wijk in de boot
   

Juli 1957, Zwemmen in de wiel: L-R: Wim Kuipers  David v.d. Bosch (met pet), Bart Kuipers, Udo Kuipers, Fred de Vree, Cor de Vree, Martin Auwens, Toon de Vree, Henk van Welie, Niek van Wezel, Mari Stenssen, Jan Kuipers, Harrie de Vree;

Kanovaren bij de sluis bij Helm v d Pol; L-R: Harrie de Vree, Henk van Welie en Wim de Vree;
   

L-R: Jan de Vree, Wim Boumans, Henk van Let, Martin de Vree en Frans Sas.

Voorgrond L-R:  Johan Boumans, Jo Lamers,  Gerard den Biezen; achter L-R: Frans Sas, Wim de Vree, Harrie de Vree,  ? Auwens,  Jozef den Biezen, Jan de Vree, Jan Diels? , Martin de Vree , David v.d. Bosch;

   
L-R: Jan de Vree, Jozef den Biezen; L-R: kano 1: Henk van Welie; kano 2: Harrie de Vree; kano 3: Jozef den Biezen  en Jan de Vree;   
   
Pootje baden aan de Waal. In het midden Mien van Deursen-Sas 2e van rechts: Mien van Deursen-Sas; wie herkent de anderen?
   
 
en hadden je ouders geen tijd....
dan was er nog altijd.......
de teil !
Willie van Deursen in de teil achter Hotel Centraal