Het wapen van Dreumel


 

Het wapen van Dreumel is als gemeentewapen nog vrij jong. Men koos hiervoor het wapen van het geslacht Van de Poll, dat eertijds het huis 'De Poll' bij Dreumel bewoonde en welke familie gedurende lange tijd (van 1326 tot 1640) veel invloed op de geschiedenis van Dreumel heeft gehad.

Het wapen draagt de keizerlijke dubbele adelaar. Het schild is uitge­voerd in goud, de adelaar in keel (rood) en deze is gewapend van azuur (blauw).

 
De gemeente, waartoe ook de buurtschap Oude Maasdijk behoort, is een van de oudste woongebieden van Maas en Waal. Het wordt reeds in 893 als Tremele vermeld.

De heerlijkheid Dreumel is tot 1621 tweeherig geweest. In dat jaar trad namelijk Barbara Pieck in het huwelijk met Gerard van de Poll, zodat de heerlijkheid, die tot dan toe verdeeld was tussen deze twee geslachten, één geheel werd.

Dreumel was eertijds verscheidene adellijke huizen rijk. Het kasteel, later huis 'De Poll' werd in 1851 tot de grond toe afge­broken. Al niet beter ging het met het 'Huys tot Dreumel', dat in 1841 werd gesloopt.

Huijs de Poll - Cornelis Pronck (1733)

 

In de 19e eeuw ondergingen ook de huizen Poelwijck, Megenberg en De Sleep dit lot. Hierdoor is Dreumel helaas beroofd van een aantal oude gebouwen die eigenlijk behouden hadden moeten blijven. Het wapen werd als gemeentewapen van Dreumel verleend op 13 september 1901.
 

 

 
Aan het begin van de Nieuwstraat ligt nog een herinnering aan het oude gemeentewapen.

Toen Dreumel in 1993 haar 1100-jarig bestaan vierde, besloot de Stichting "Dreumel 1100" als blijvende herinnering een soort monumentje te creëren aan de rand van het dorp op de kruising van de Nieuwstraat met de van Heemstraweg. De adelaar werd op een helling geplaatst en had een roestige staalkleur. 

Door de aanleg van een rotonde verdween de adelaar tijdelijk naar de gemeentewerf in Beneden-Leeuwen met de belofte dat het voormalige gemeentewapen t.z.t. een nieuwe plaats zou krijgen.

Via een ludieke actie kwam het wapen in bezit van cv. 't Schutlaken die het gemeentewapen spoorloos liet verdwijnen. Uiteindelijk werd het wapen in haar huidige vorm onthuld tijdens een geheimzinnig gebeuren. Daar siert het nu de entree van het dorp.

   
Bronnen:
  • Tweestromenland nr. 18;
  • Regionaal Archief Nijmegen - Gemeente Dreumel, inv. nr. 1746;
  • Koninklijk Besluit van 13 september 1901 nr. 35.