Anna Jacobs Pieck


 
Anna Jacobs Pieck, Vrouwe van Isendoorn en Dreumel, geboren in 1538 en overleden in 1575.
   
huis te IJzendoorn huis Pollensteijn - Dreumel
   
Anna is de dochter van Jacob Hermans Pieck, Heer van Isendoorn, geboren in 1502 te Enspijk en overleden op 29 juni 1570 te Tiel en Maria Zegerse van Balveren, Vrouwe van Isendoorn en Dreumel, geboren 1506 te Dreumel.
  wapen Van Balveren

kasteel Enspijk

 

Huwelijk

Anna huwde op 27 maart 1560 met Johan Frederiks Mom (zijn eerste huwelijk), Heer van Kemnade, geboren in 1534 te Tiel en overleden (vermoord) in 1574.
Hij was Ambtman van Maas en Waal.

 

wapen Mom

   
Johan is de zoon van Frederik Mom, Heer van Kemnade, Dienaar (Raad) van Hertog Karel van Gelder, overleden in 1559 en van Johanna van de Poll.

 

wapen Van de Poll

kasteel Kemnade - Wijnbergen / Doetinchem

 

 

Johan wordt op 2 januari 1560 na de dood van zijn vader Frederik beleend met Camperhusergoed (1559) en met de Ludmhordt.

Hij wordt door zijn schoonvader Jacob Pieck in 1565 voorgedragen als Pandhouder van het Ambt van Maas en Waal en als dusdanig aangenomen, ondanks de tegenstand van de Ridderschap.

Als oudste zoon van de overleden Frederik Mom wordt hij met Kemnade in Hengelo beleend.

Hij krijgt op 21 september 1566 als Ambtman van Maas en Waal een brief van Karel van Brimeu, Graaf van Megen en Stadhouder van Gelderland, met last om enige ketters en beeldstormers te vervolgen en gevangen te nemen.

In zijn hoedanigheid als Ambtman publiceert hij in zijn ambt de Ordonnantie van Koning Philips II van 5 juli 1570. Hij protesteert daartegen, zeker voor zover zij ingrijpt in zijn rechten.
 

Hij staat op de Riddercedulen van Nijmegen van 1570 en 1575.

 

Karel van Brimeu,
Graaf van Megen en
Stadhouder van Gelderland

Johan Mom vermoord

In het procesdossier rond de moord heet het dat Johan Mom in december 1574 tussen Nijmegen en Tiel is vermoord.

Zijn zoon Jacob Mom schrijft in een brief in 1614 dat zijn vader gruwelijk werd vermoord in een marktschuit, die op weg was van Nijmegen naar Tiel.

Uit andere stukken blijkt, dat de jonkers van het Nijmeegse Kwartier in Nijmegen bijeen zijn geweest en vergaderden over de overlast van de Spanjaarden.

Een deel van die jonkers keerde per schip terug naar Tiel en onderweg werd het konvooi door de geuzen overvallen. Daarbij werd Johan Mom vermoord.

Alle jonkers die met Johan Mom naar Nijmegen reisden, waaronder Claes Vijgh en Jelis (Gielis) Pieck, zijn weer vrij snel los gelaten en hebben de overval overleefd. Het is nooit duidelijk geworden waarom juist Johan Mom gedood werd.

(Bron: Huub van Heiningen - Tussen Maas en Waal)

 

 

Zoon Herman

Vóór het huwelijk met Anna Pieck had Johan Mom met een andere dame (naam niet te achterhalen) een verhouding waaruit het bastaard kind Herman werd geboren.

Herman wordt na de moord op zijn vader Johan Mom aangesteld tot rentmeester van de goederen van zijn halfbroers en halfzussen uit het huwelijk van zijn vader met Anna Pieck. Hij is gevolmachtigde van zijn halfbroer Frederik,en wordt door de Gravin van Bronckhorst en Borculo beleend met de Hofstede Hengerloe en Hertzoegen Morte te Didam.

Hij wordt reeds in 1556 door zijn vader Johan gewettigd volgens het bezegelde "instrumentum legitimationis" te zijnen behoeve (anders gezegd: zijn vader erkent hem als een wettige zoon). Evenwel schijnt hij niet in de onroerende goederen van zijn vader gedeeld te hebben.
 

Tweede huwelijk van Johan Mom

Hij hertrouwde met Maria Catharina van Isendoorn, overleden op 19 maart 1607. Zij was de dochter van Alard van Isendoorn en Clara van Welij.

 

Zij was eerder gehuwd met:

1. Dirk van Brakell, Drost ter Lede, weduwnaar van Petronella Vijgh, dochter van Claes Vijgh en Anna van Gelder.

 

wapen Vijgh

 
kasteel Brakel huis ter Lede - Kesteren
 

en

2. Herman Hermans Pieck, zoon van Herman Jacobsz Pieck, was ook getrouwd geweest met Adriana van Balveren en Maria Cloeck.

 

Maria Catharina draagt in 1593 aan haar voorzoon Dirk van Brakell 1/2 van het landgoed Meerenriet te Maurik op.

 
 

 

wapen Mom

Kinderen uit het huwelijk Pieck / Mom:

1. Juliana Johanse Mom, geboren 1561 te ’s Heerenberg.

Zij huwde in 1590 met Arent Arents Pieck, Heer van Sleeburg en Schadeburg, overleden in 1632. Hij is de zoon van Arent Arents Pieck van Sleeburg en van Meiske Cloeck.

 

wapen Cloeck

 
2. Jacob Mom, geboren in 1565 en overleden (onthoofding; zie: Gerhardt van de Poll) op 17 april 1621 te ’s-Gravenhage. Hij was Ambtman van Maas en Waal.

Hij huwde in 1590 met Cornelia van Cuylenburg, geboren in 1565 en overleden in 1632.

Zij was de dochter van Zweder van Culemborg, Heer van Maurick, geboren op 15 mei 1541 te Culemborg en overleden op 28 juni 1597 en Anna van Culemborg, geboren op 4 november 1547 te Culemborg en overleden op 5 juli 1623 te Culemborg

 

Jacob Mom

 


wapen Van Culemborg
   

Jacob wordt beleend met het kerspel Dreumel. Hij wordt in 1582 aangesteld tot Ambtman van Maas en Waal. Hij staat op de Riddercedulen van Nijmegen van 1592-1614.

Als erve van zijn tante Isabella Pieck wordt hij beleend met 2/3 van het Hooge Huis te Beest en tuchtigt daaraan op 23 mei 1593 zijn vrouw Cornelia van Cuylenburg.

Hij en zijn oom Ernst Mom bezitten land in Boxmeer. Tuchtigt op 23 november 1607 zijn zwager Arnt Pieck tot Sleeburg aan zijn bezitting van het Hooge Huis te Beesd van 50 gulden 's jaars, die hij hem schuldig is.

 

huis te Beesd

 

Jacob Mom bezit in de Winsessteeg te Utrecht 12 armhuisjes, die hij voor niets laat bewonen.

De Landrentmeester-generaal en de momber voeren proces tegen hem, bewerende, dat, met “overgifte van de pandpenning van 6600 goud gulden, het rigter- en dijkgraafambt tussen Maas en Waal c. a. gelost en gevrijd was”, en als andere domeingoederen ter beschikking van de Staten der landschap stond.

Het Hof veroordeelt op 13 april 1614 de gedaagde Jacob Mom zijn handen daarvan af te trekken, ten behoeve van de Staten.

Ten behoeve van hem en zijn vrouw Cornelia van Cuylembug belast Elbert van Bo(e)dbergen zijn leen den Eijerweert onder Dreumel met 312 guldens 's jaars, te lossen in 6 jaren met 5000 guldens (1619).

Aan hem en zijn vrouw draagt dezelfde Elbert van Bo(e)dbergen in 1620 een ander, hem toebehorende leen, de halve Eijerweert, op.

 

3. Frederik Mom.

Frederik Mom maakt een akkoord met Herman van de Poll over de functie van Ambtman van Maas en Waal (1575). Hij is ruim 14 jaar oud en volgens het landrecht mondig. Hij wordt dan ook in dat jaar reeds met Kemnade en met de Hofstede Hengerloe en Hertzoegen Morte te Didam beleend.

Tevens beleend op 9 juni 1577 met de Lunhorst (Ludenhorst), het Nonnengoed en eene weide geheten het Ossen Maetken.

Frederik bleef ongehuwd.
 

Lunhorst (Ludenhorst / De Luynhorst in 1721 / Didam pentekening van Maximilliaan de Raad

 
Info bij foto Lunhorst: Aernt van Ceps wordt volgens het leenregister de eerste bezitter van de Didamse havezathe Luynhorst (ook genoemd: Ludenhorst; Luunhorst; Lunhorst; Luinhorst). In 1440 wordt Aernt opgevolgd door Rulof Momme, stamvader van de Didamse tak van de Momme.
 

4. Maria Mom, overleden in 1599. Maria trouwt (eerste huwelijk) met Evert van Dunnewo(a)ld.

 

wapen Van Dunnewold

 

Het schijnt, dat het goed Kemnade -na de dood van haar broer Frederik- aan haar is gekomen. Althans haar zoon Ernst van Dunnewold, Heer van Nevelhorst, wordt daarmede in 1603 door Keppel beleend.

 

Op 18 april 1642 overviel ritmeester Herman Kaeltjens met zijn knechten de Nevelhorst, liet deuren, kasten en kisten openbreken, roofde alles wat van zijn gading was en liet Ernst van Dunnewald, na hem door het been geschoten te hebben, door zijn volk dermate mishandelen, dat deze later aan de gevolgen overleed. Zijn weduwe deed ritmeester Kaeltjens hiervoor een proces aan en het Hof van Gelderland veroordeelde de ritmeester in 1645 tot betaling van een schadevergoeding van 3600 guldens benevens het “meysterloon”.

(Bron: Geslacht van Voorst tot Voorst)

Ritmeester Herman Caeltjen gelegerd in Babberich ligt overhoop met Jonkheer Ernst van Dunnewolt, Heer van de Nevelhorst in Didam. Komt op 9-4 en 18-4 driemaal terug om zijn geld te halen. Aanklacht luidt: Mishandeling. (gerecht s'Heerenberg). (Bron: Regionaal Archief Arnhem)

Maria Mom trouwt (tweede huwelijk) op 21 november 1587 te Culemborg met Arnt de Cock van Delwijnen, overleden 10 juni 1618 te Utrecht. Arnt is Richter van Wageningen namens de kinderen van Frederik de Ruyter, die dit richtersambt in pandschap hadden.

Arnt wordt 22 februari 1593, bij transport van Herman Hermans Pieck (Adriana van Balveren tot Raesfelt / Maria Cloeck) beleend met “vijf mergen lants, 2 ½ hont ende 25 roden in den Engen, item 14 hont en 53 roden landts in de Kottelar, item 9 ½ mergen 39 roden landt in den Corten Beemden, item vijf mergen 1 ½ hont  ende 10 ½ roden landts in den Langen Beemden, alle in den gerichte van Delwijnen. Onder genoemde bezittingen valt ook Huize “Engenstein”.

 

Maria Mom, echtgenote van Arnt, erft 22 februari van haar tante Isabella Pieck 1/3 van het Hoge Huis te Beest alsmede 1/3 van een stuk land, geheten de Stapelakker, in Beest gelegen. Landerijen te samen groot 33 morgen 2 hont min 3 roden.

Dit bezit gaat over op haar zoon Johan de Cocq van Delwijnen op 23 november 1607.

Haar broer, Jacob Mom, erft 2/3 deel.

 
kasteel van Delwijnen