Weekblad van Dreumel


Het Weekblad van Dreumel bestaat al heel lang. Het vroegste exemplaar voert ons terug naar  zondag 19 oktober 1919. Het blad had toen nog geen naam, was uiteraard met de hand geschreven en bedoeld om voorgelezen te worden door de plaatselijke dorpsomroeper.

Dit gebeurde dan na afloop van de Hoogmis rond een uur of elf. Terwijl moeder de vrouw met de kinderen naar huis ging om voor het eten te zorgen, staken de mannen het kerkplein over en liepen in de richting van het café naast de winkel van Kobus van Lith.

Staande in het portiek las de dorpsomroeper de berichten voor die in de afgelopen week binnen waren gekomen. De berichten werden afgesloten met de bekende uitdrukking: "Zegt het voort!"

  Rooijsestraat: rechts de winkel van Kobus van Lith, in het midden het café (later van Kraaij)  
 
 
     
Toen ook in Dreumel de mogelijkheid kwam om de berichten op schrift te stellen en te dupliceren, kreeg het blad in de volksmond al snel de naam " 't keuesbladje ".   Dit had te maken met het feit dat veel berichten over de verkoop van biggen en varkens gingen. 
 
In later tijd noemde men het  " 't Wččkbladje" en nu heet het gewoon "Weekblad van Dreumel". De oude weekblaadjes zijn erg interessant om te lezen omdat de inhoud de tijdsgeest weerspiegelt. Oude namen, bedrijven en activiteiten komen voorbij. Zeer de moeite waard om te lezen dus. Mocht iemand nog oude weekblaadjes (voor 1970) hebben, gooi ze niet weg, maar bewaar ze voor de Stichting Tremele.
 

Oude weekblaadjes

19 oktober 1919
14 december 1919
25 november 1945
28 april 1946
18 december 1954